Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Audriaus Kemežio filmų retrospektyva. „Gimtinė“

2023 m. balandžio 25 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Balandžio 25 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje užbaigiame lietuvių kino operatoriaus Audriaus Kemežio (1973–2018) filmų retrospektyvą. Ją uždarysime su Tomo Vengrio vaidybine juosta „Gimtinė“ (2019). Tai vienas paskutinių A. Kemežio nufilmuotų darbų. Retrospektyva lydi Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje iki gegužės 24 d. eksponuojamą parodą „Kadro metafizika. Audriaus Kemežio fotografijų retrospektyva“.

Filmo seansas vyks Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salėje (V a.).

Filmo aprašymas

Iš Amerikos į gimtinę Viktorija (akt. Severija Janušauskaitė) grįžta iškart Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Šalį, kurioje praleido vaikystę, kurioje džiaugėsi ir mylėjo, ji nori parodyti už Atlanto gimusiam paaugliui sūnui Kovui. Į Lietuvą Viktoriją veda ir dar vienas tikslas – dabar geriausias laikas susigrąžinti tėvo žemę.

Kokią mamos gimtinę pamatys Amerikoje užaugęs Kovas? Kokių lūkesčių kupini amerikietę pasitiks laisvą gyvenimą dar tik pradedantys giminės? Ir koks prisiminimų, jausmų vandenynas užlies pačios Viktorijos širdį?

Praeitis pas mus sugrįžta įvairiausiais pavidalais. Kartais kvepia „Donald“ kramtomąja guma, kartais mūvi nutrintais „Levi’s“ džinsais ir skamba plokštelėje, anuomet atsiųstoje gerosios tetulės iš Amerikos, Australijos ar Kanados. Žiguliukų laikai, dienos, kai nebuvo bananų, šiandien virsta Rojumi – vaikystės ir paauglystės džiaugsmai, pirmosios meilės ir seksas, apie kurį tuomet niekas nekalbėjo, juk svarbiau už nepriteklius.

Išeivijos lietuvio režisieriaus Tomo Vengrio vaidybinis filmas „Gimtinė“ – nostalgiškas ir ironiškas žvilgsnis į Nepriklausomybės pradžią. Tai filmas apie žmonių, užaugusių skirtingose šalyse, nesamo rojaus paieškas.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 25 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook