Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Magiška knygos galia

Burtažodžiai nebūtinai turi būti nesuprantami raidžių kratiniai, tiek neturintys prasmės, kad įtikime jos stebuklingumu. Sunkumus lengvumais paverčiantys burtažodžiai gali būti tvarkingos prasmių eilutės, virtusios jūsų mėgstamiausiu romanu. Daugiau apie tai jums papasakos šio pirmadienio rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ viešnia prof. dr. Daiva Janavičienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento Bibliotekininkystės skyriaus vyriausioji metodininkė.

Daiva Janavičienė

„Skaityti man – natūrali būsena. Esu net persistengusi – skaičiau labai daug mokslinės, profesinės literatūros, matyt, informacijos manyje susikaupė per daug. Dėl to ėmė kilti įvairių stresinių situacijų, bet baisiausia – man ėmė nepatikti skaityti. Jau tada domėjausi biblioterapija – skaitymo praktika, padedančia žmogui išgyventi sunkų metą. Džiaugiuosi, kad tada išsaugojau tikėjimą knyga. Esu įsitikinusi magiška knygos galia suteikti žmogui vilties, jėgų pakilti, pamatyti situaciją kitaip. Manau, kad kiekvienam atrasti tokią knygą gali pagelbėti bibliotekininkai. Savo patirtimi biblioterapijos srityje dalijuosi ir savo tinklaraštyje.  

Manau, mėgstamos knygos keičiasi su amžiumi ir įgyjant patirties. Tačiau yra knygų, kurios pagalbininkėmis išlieka ilgai, kassyk jas skaitant atsiveria iki tol nematyti klodai. Keletu tokių ir noriu pasidalyti.

Knygos viršelisEleanor Hodgman Porter, Poliana
Viltinga, o gal ir pati viltingiausia mano skaityta knyga. Vaikiškas tikėjimas gerais dalykais, tėvų netektis, gebėjimas bet kurioje situacijoje išvysti šviesą – šio romano esmė. Net jei tai ir per naivu suaugusiam žmogui, – neapsakomai pailsiu skaitydama.

Knygos viršelisKahlil Gibran, Pranašas
Romanas, pilnas išminties, įdomių svarstymų. Šios knygos stilių priskirčiau filosofiniams apmąstymams, tačiau jie tokie skaidrūs, aiškūs, kiekvienam suprantami, kad neabejotinai gali veikti ir terapiškai.

Knygos viršelisAxel Munthe, Knyga apie San Mikelę
Šioje knygoje rasite ne tik lengvumo, bet ir nevilties, turto ir skurdo linijas. Nepaisant to, visas romano audinys – išskirtinai viltingas, išmintingas. Sužinosite, kaip gyvenimą mato provincijos gydytojas, o mato jis – visus, ir kiekvienas čia patiria savų vargų. Pastebiu naują tendenciją keliauti į Kaprio salą Italijoje, į San Mikelės vilą, pasivaikščioti knygos herojaus keliais. Tai – ir mano svajonė...

Knygos viršelisJohn Oֹ’Donohue, Anam ċara: keltų pasaulio dvasinė išmintis
Ši ir ją pratęsianti „Amžinybės atbalsiai. Tikrųjų namų ilgesys“ – abi vertos dėmesio. Airijos kaimelyje gyvenantis kunigas tarpusavyje sieja keltų mitus, legendas, liaudies išmintį ir šią pynę komentuoja per amžinųjų vertybių, svarbių kiekvienam iš mūsų, prizmę.

Knygos viršelisBruno Ferrero, 365 trumpi pasakojimai sielai
B. Ferrero kūrybos išskirtinumas – trumpi alegoriniai pasakojimai, kuriuos spės perskaityti ir labai skubantis žmogus. Kiekviena istorija skatina susimąstyti, neskubėti, kitaip pamatyti gyvenimą.

Knygos viršelisKelly McGonigal, Valios galia
Man ši knyga patiko dėl kelių priežasčių: kaip patraukliai parašyta mokslo populiarinimo knyga (autorė – humanitarinių mokslų daktarė); kaip daug įdomybių ir netikėtų faktų apie valią atskleidžiantis darbas; veikalas padėjo atsakyti į klausimą, kodėl daugeliui mūsų ėmė trūkti valios. Tikrai verta ją paskaityti.“

Šias knygas galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.