Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kad biblioteka šviestų

Įsivaizduokite, kad labai mėgstate literatūrą, esate godus skaitytojas ir atėjote į didžiulę biblioteką. Tikriausiai, čia nereikia nė vaizduotės – jei skaitote šį tekstą, veikiausiai Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra ir jūsų knygų namai. Bet tęskime vaizduotės žaidimą. Knygų – milijonas, tačiau jums spindi tik jūsų pamėgtos. O jei tokių būtų daugiau?

BibliotekininkasRenkasi 1122 001

Kad biblioteka nušvistų kuo įvairesnėmis spalvomis, kviečiame pamėgti dar daugiau knygų. Savosiomis dalijasi Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji redaktorė Diana Norkūnienė.

„Sulaukusi klausimo, kokias knygas galiu pristatyti skyriuje „Bibliotekininkas renkasi“, sutrikau, nes supratau, kad esu pasimaišiusi dėl trijų rašytojų. Tai Johnas Irvingas, Haruki Murakami ir moteriškajai pusei atstovaujanti Isabele Allende – perskaitau visas jų knygas.

J. Irvingas užkabino pirmuoju į lietuvių kalbą išverstu romanu „Pasaulis pagal Garpą“. I. Allende žavi spalvingais stiprių moterų portretais. H. Murakami prikaustė įstabiu paslapčių ir mistikos pasauliu, bet, kad ir kaip keista, atmintin įsirėžė vienintelė realistinė šio autoriaus knyga – žmogaus ištvermės, susikaupimo, ryžto ir savęs įveikimo kelrodis „Ką aš kalbu, kai kalbu apie bėgimą“.

Bet vis dėlto yra ir daugybė kitų puikių knygų, talentingų autorių. O kiek dar liko neperskaityta...

Hugo Žmogus kuris juokiasiVictor Hugo, Žmogus, kuris juokiasi
Būtent šios laidos knygą ir perskaičiau dar basakojės jaunystės metais ir iki šiol negaliu pamiršti. Būtent ji mane paskatino domėtis šio pasaulinės literatūros klasiko kūryba.

Hermanas Hesė SidhartaHermann Hesse, Sidharta: indiška poema
Kai kyla noras patarimais kištis į vaikų gyvenimą, visad prisimenu šį pasakojimą apie tai, kad kiekvienas iš mūsų privalome pereiti savo gyvenimo taką ir patirti visa, ką mums likimas atseikėja, ir niekas, net patys brangiausi ir mylintys žmonės, neapsaugos nuo paklydimų, nesėkmių, negandų, priešų.

SiogūnasJames Clavell, Siogūnas
Neapsakomai didelį įspūdį padariusi knyga apie pasauliui uždarą ir mažai pažįstamą Japoniją, jos tradicijas, kultūrą, filosofiją, dorovę, garbės suvokimą. Knyga apie svetimšalį, patekusį į viduramžių Japoniją ir sugebėjusį išgyventi, užsitarnauti pagarbą, pasitikėjimą, sutikti meilę.

ŠantaramasGregory David Roberts, Šantaramas
Pavergusi dėmesį išskirtinė pagrindinio herojaus gyvenimo Bombėjuje kronika, nepakartojamas Indijos paveikslas, susimąstyti verčiantis Indijos lūšnynų gyventojų sugebėjimas gyventi, išgyventi ir mylėti gyvenimą, netikėti filosofiniai apmąstymai apie pasaulio esmę.

Mano vardas MarytėAlvydas Šlepikas, Mano vardas – Marytė
Iki ašarų sukrėtusi istorija apie skaudų Antrojo pasaulinio karo pabaigos Karaliaučiaus krašto žmonių likimą.

Ir dar viena ypatinga knyga, kurią būtinai noriu paminėti, tai Romo Treinio „Škotai arba mano kaimo aitvaras“. Ši knyga kol kas egzistuoja tik rankraštyje, tačiau ją ketinama išleisti jau kitais metais. Rankraštį su dideliu malonumu jau perskaitė daug mano artimųjų ir pažįstamų. Užburiantis pasakojimas, įsukantis skaitytoją į įvykius tai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, tai prieškario ir pokario Lietuvoje, tai grąžinantis į šių dienų Dzūkijos kaimą. Nepaprasti paprastų žmonių likimai.“

Daugumą šių knygų galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.