Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 17 d.

Atidaryta iliustracijų paroda „Pasakojant miestą“

Lapkričio 16 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta iliustracijų paroda „Pasakojant miestą“ (Telling the city). Parodos idėja gimė minint Vilniaus miesto 700-ąjį jubiliejų ir svarstant, kaip miestas atsispindi vaikų literatūroje. Pasirodo, kad miestas Lietuvos vaikų literatūroje yra gana reta tema, dar retesnė – vaikų iliustracijose. Šia paroda siekiama ne vien suaktualinti miestą ir jo svarbą vaikų knygų iliustracijose, bet ir pažvelgti į jį skirtingais rakursais: kaip miestą mato įvairių šalių kūrėjai, kaip bendrasis miestas tampa savas, kaip vaikui jis gali tapti mylimu miestu ir saugia gyvenimo erdve. Parodoje eksponuojami 20 dailininkų darbai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos. Parodos atidaryme dalyvavo Estijos ambasadorius Kaimo’as Kuuskas.

Parodos atidarymo svečius pasveikino ir iliustracijų autoriams, projekto komandai bei partneriams dėkojo programos „Vaikų žemė“ vadovas ir parodos idėjos autorius Justinas Vancevičius. Jis taip pat užsiminė, kad paroda rengiama eksponuoti ir kituose Europos miestuose.

Estijos ambasadorius K. Kuuskas sveikinimą pradėjo pasakodamas apie savo vaikystę nedideliame Estijos miestelyje, Abja Paluojoje, kuriame yra apie tūkstantis gyventojų. „Man yra tekę būti tankiausiai apgyvendintuose miestuose, pavyzdžiui, Tokijuje, – kalbėjo K. Kuuskas. – Šiandien, kai žiūriu į šias iliustracijas, galvoju, kad kai kurie dalykai atpažįstami visuose miestuose. Man tai žvirbliai <...>, kepyklų kvapas, kurį esu uodęs Abja Paluojoje, ir Briuselyje, taip pat ir Vilniuje, o dar tai yra skirtumai, matomi šiose iliustracijose. Kuo didesnis miestas, tuo labiau jis priima skirtumus.“ Ambasadorius linkėjo svečiams priimti miestuose atrandamus skirtumus, uosti kepyklų kvapą ir pamatyti mieste gyvenančius žvirblius.

Pagrindinė parodos kuratorė dr. Jolita Liškevičienė džiaugėsi, kad šioje parodoje aktualinama vaikų literatūroje retai iškylanti miesto tema ir dar retesnės miesto iliustracijos. „Norėjome parodyti, kaip miestą jaučia dailininkai, – kalbėjo J. Liškevičienė. – Labai džiaugiuosi, kad dailininkams, iliustratoriams tai yra puiki proga išlipti iš knygos, iš mažų formatų – į parodos formatą.“ J. Liškevičienės manymu, vienas įdomiausių parodos akcentų – neįprastai didelis vaikų knygų iliustracijų formatas, leisiantis lankytojams dar atidžiau įsižiūrėti į darbus. Kuratorė dėkojo literatūros agentams, atrinkusiems aktyviai kuriančius menininkus. Per atrinktų autorių darbus galima pažinti, koks braižas ir kokios tendencijos šiandien vyrauja vaikų knygų iliustracijose.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas perduotame sveikinimo žodyje sveikino kuratorių komandą, dr. Jolita Liškevičienę, Silviją Tretjakovą (Latvija), Anitą Wincencjusz-Patyną (Lenkija) ir Ullą Saar (Estija). „Parodos iliustracijų autoriai – 20 žinomų dailininkų iš keturių Europos šalių. Menininkai kviečia mus įsijausti į skirtingus miestų charakterius, stebėti jų kaitą ir patirti įvairiausias jų istorijas. <...> Paroda yra vienas iš festivalio „Vaikų knygų sala“ renginių. Džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami prisidėti prie šio reikšmingo projekto“, – kalbėjo prof. dr. R. Gudauskas. Jis taip pat pažymėjo, kad paroda „Pasakojant miestą“ žaviai dera su šiuo metu Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje pristatoma paroda „URBS: žmonės ir knygos“, kurioje pasakojama apie istorinius Vilniaus mieste veikusius knygynus, leidyklas ir jame gyvenusius bei skaičiusius asmenis.

**

Paroda yra vienas iš literatūros festivalio „Vaikų knygų sala“ renginių, šiemet pasitinkančių šūkiu „Miestai, auginantys vaikus ir knygas“. Daugiau apie parodą kviečiame skaityti čia.

Paroda eksponuojama Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje 2023 m. lapkričio 16 d. – 2024 m. sausio 11 d.