Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 23 d.

Atidaryta Nacionalinė bibliotekų savaitė, paskelbti geriausi bibliotekininkai

Balandžio 23-ioji – Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena, būtent nuo jos prasideda visą savaitę truksianti Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje iškilmingai atidaryta 24-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė (NLBS). Virtualius sveikinimus skaitančiai Lietuvos visuomenei ir bibliotekininkų bendruomenei atsiuntė NLBS globėja Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, geriausius metų bibliotekininkus paskelbė ir apdovanojo kultūros ministras Simonas Kairys, sveikinimus ir padėkas Lietuvos bibliotekininkams perdavė Lietuvos bibliotekininkų draugijos (LBD) pirmininkė dr. Laura Juchnevič, ambicingų svajonių ir atkaklumo jas realizuojant linkėjo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Kiekvienais metais balandžio mėnesį vykstanti NLBS – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms. Šiemetinė jos tema –„Europos šeimoje“ – akcentuoja vienybę, lygybę ir vertybes, taip siekiama paminėti Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 20-metį.

V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad ypač sveikina Lietuvos bibliotekų iniciatyvą imtis svarbaus ir atsakingo darbo – būti atviromis demokratiškomis erdvėmis, kuriose mokoma kritinio mąstymo, informacinio raštingumo, atsparumo priešiškai išorės įtakai ir negatyviam vidinių baimių poveikiui. „Būdami Europos Sąjungos dalimi, sąmoningai priimdami europietiško bendrabūvio, vieningos Europos šeimos taisykles, neišvengiamai įsiliejame į pačius įvairiausius europietiškus kontekstus – nuo dalyvaujamosios demokratijos, tvaresnio gyvenimo būdo propagavimo iki nuolatinio įvairialypio bendradarbiavimo tarp pavienių asmenų, institucijų, šalių. Įsitraukdami į platesnes informacines, kultūrines, kūrybines erdves, nepamirštame atsparumo pamokų, tačiau kartu ir atsiveriame geranoriškai įtakai, kuri daro mus stipresnius ir atsakingesnius. Tokia, manau, yra mūsų buvimo Europos Sąjungoje prasmė. Todėl nacionalinės bibliotekų savaitės šūkis „Europos šeimoje“ ir veikla yra tokie prasmingi“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Simonas Kairys, prieš skelbdamas 2023 m. geriausią bibliotekininką, bibliotekos vadovą ir jaunąjį bibliotekininką, pasveikino kultūrininkus prasidedančios Nacionalinės bibliotekų savaitės proga. „Jei reikėtų apibūdinti bibliotekų sektorių vienu žodžiu, tai būtų žodis „bendruomenė“. Jūs nesekate įvykiams iš paskos, jūs visada – laiku ir vietoje: kūrybingi ir veiklūs. Ačiū už tai, kad tebesirūpinate mūsų piliečiais, užtikrinate, kad žmonės tobulėtų, ieškotų ir rastų, suteikiate užuovėją net ir nuo kasdienybės rūpesčių. Mes net ir vykstant karui sugebame judėti į priekį, statyti ir renovuoti bibliotekas, gyventi europiniame kontekste. Esame valstybėje, kuri gerbia knygą ir kultūrą“, – kalbėjo kultūros ministras.

2023 m. geriausio bibliotekininko vardas suteiktas Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Komunikacijos ir informacijos skyriaus vedėjai Ramunei Balčikonienei.

2023 m. geriausio bibliotekos vadovo vardas suteiktas Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorei Editai Urbonavičienei.

2023 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardas suteiktas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Bibliotekų metodikos ir vadybos skyriaus kultūros projektų vadovei Urtei Šulskienei.

Laureatai dėkojo už jų darbo įvertinimą ir pripažinimą. Visi kaip vienas tvirtino, kad garbinga nominacija – tai ne jų asmeninis, o visos dirbančios komandos pasiekimas.

LBD pirmininkė L. Juchnevič pažymėjo, kad Lietuvos bibliotekos yra subrendusios kurti visiems prieinamas kokybiškas paslaugas, kad kuriame bibliotekas, kurių mums pavydi ir iš kurių semtis gerosios patirties atvažiuoja kolegos iš kitų Europos šalių, kad mūsų bibliotekose dirba kūrybingi, perspektyvūs, jauni specialistai, kad yra labai stipri bibliotekininkų bendruomenė, kad šiandien septynių Lietuvos bibliotekų asociacijų – Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos, Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacijos, Lietuvos akademinių bibliotekų direktorių asociacijos, Lietuvos kolegijų bibliotekų asociacijos, Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos – vadovai pasirašė bendrą dokumentą dėl bendradarbiavimo. „Pavyko labai greitai ir sklandžiai  bibliotekų ir bibliotekininkų asociacijų vadovams susitarti dėl bendrų veiklų. Ir tai yra dėl to, kad  visos asociacijos jaučia poreikį stiprinti bibliotekininkų bendruomenę ir siekia bendrų tikslų savo veiklose“, – sakė L. Juchnevič. 

Kreipdamasi į Lietuvos bibliotekų bendruomenę ir sveikindama geriausius praėjusių metų bibliotekininkus, Aušrinė Žilinskienė pasidžiaugė, kad šiandien Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pasirašytas pirmasis Lietuvos bibliotekų asociacijų ketinimų protokolas dėl bendradarbiavimo įgyvendinant Lietuvos švietimo ir kultūros politikos prioritetinius tikslus, stiprinant bibliotekų tinklą, didinant paslaugų visuomenei įvairovę ir kokybę. „Susitarimas reiškia, kad bibliotekos vienodai supranta savo prioritetus ir susitaria kryptingai siekti užsibrėžtų tikslų telkti visuomenę, ugdyti toleranciją ir kritinį mąstymą, informacinį raštingumą, skatinti dialogą tarp mokslo bendruomenės ir visuomenės. Ypač svarbu pažymėti, kad šis susitarimas sudarys puikias sąlygas stiprinti įvairių sektorių bibliotekininkų profesinį bendradarbiavimą ir atvirą, sisteminį ir konstruktyvų dialogą. Einame ta pačia kryptimi“.

Sveikinimo žodį tarė ir ilgametis NLBS rėmėjas UAB „Asseco Lietuva“ generalinis direktorius Albertas Šermokas.

Šventinę nuotaiką renginio dalyviams dovanojo Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos jaunieji atlikėjai ir pedagogai.

24-ąją Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja LBD, globoja Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, patronažą suteikė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, generalinė rėmėja UAB „Asseco Lietuva“, rėmėja leidykla „Terra Publica“.

Kviečiame žiūrėti NLBS atidarymo ir geriausių metų bibliotekininkų paskelbimo vaizdo įrašą Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje.

Plati NLBS programa apima kelis šimtus renginių, tad informaciją sekite savaitės organizatorės Lietuvos bibliotekininkų draugijos socialinių tinklų paskyrose ir svetainėje.