Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 6 d.

Kalbėk – padėk sergančiam depresija

Pasaulinės sveikatos dienos proga kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos studijos tema „Depresija – pakalbėkime“. 2017 m. Pasaulinė sveikatos diena skiriama depresijai, kuri yra antra pagal svarbą sveikatos problema, prisidedanti prie negalios ir sveikatos praradimo, ir pagrindinė savižudybių priežastis, kasmet PSO Europos regione nusinešanti 128 000 gyvybių. Pagal neseniai publikuotą PSO globalų sveikatos vertinimą 2015 m. žmonių, sergančių depresija, skaičius PSO Europos regione siekė 40 milijonų, o paplitimas šalyse – nuo 3,8 iki 6,3 procento. Vertinama, kad Lietuvoje šis procentas siekia 5,6.

Nors depresija yra plačiai paplitusi ir gali paveikti bet kurį žmogų bet kuriame gyvenimo etape ir amžiuje, ji vis dar plačiai nepripažįstama ir menkai gydoma, todėl būtina pradėti dialogą ir mažinti su šia diagnoze susijusią stigmą. „Nors depresiją galima gydyti ir jos išvengti, mažiausiai 75 proc. žmonių, kenčiančių nuo depresijos, negauna tinkamo gydymo. Tačiau negana vien tik teikti daugiau paslaugų – lygiai taip svarbu didinti supratimą, žinojimą ir mažinti stigmą, – sako PSO Europos regiono direktorė dr. Zsuzsanna Jakab. – PSO kampanija „Depresija: pasikalbėkime“ siekiama informuoti visuomenę apie depresijos pasekmes ir kaip ją galima valdyti, suteikti pagalbą žmonėms, gyvenantiems su depresija. Jūs tikriausiai negalėsite „iššnekėti“ depresijos, tačiau kalbėjimas apie depresiją yra svarbus pirmas žingsnis.“

Net kai paslaugos yra prieinamos, dauguma depresija sergančių asmenų vengia ar atidėlioja gydymą dėl prietarų ir diskriminacijos baimės. Kartu su menkomis vyriausybių skiriamomis lėšomis ši ypatybė lemia diagnostikos ir gydymo spragas ir tai, kad tik daliai žmonių, kenčiančių nuo depresijos, yra prieinama reikalinga pagalba.

Transliacijoje dalyvausiančios specialistės kvies atsigręžti į depresija sergantį artimą ar pažįstamą: jam padėti gali kiekvienas iš mūsų. Transliacijoje diskutuos Pasaulio sveikatos organizacijos biuro Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos vadovė, Europos Komisijos darbo grupės narė prof. Virginija Adomaitienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė, Nacionalinės sveikatos tarybos narė, gydytoja psichiatrė Ona Davidonienė ir žurnalistė, televizijos laidų vedėja Daiva Žeimytė.

Transliacijos iniciatorė – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Transliacijos įrašą rasite Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale ›