Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 5 d.

Nacionalinėje bibliotekoje prasidėjo uždraustų Čekoslovakijos filmų peržiūros

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos sales okupavo kinomanai. Ypatinga spalio mėnesio kino programa susideda ne tik iš nepatogaus, skatinančio mokytis, pažinti visuomenės įvairovę ir apmąstyti šiandienos iššūkius kino, bet ir iš tuometinės Čekoslovakijos filmų, kurie buvo uždrausti sovietų režimo.

Sovietų Sąjungos okupacija ir normalizacija užgniaužė Čekoslovakijos demokratinius siekius ilgiau nei dviem dešimtmečiams. Normalizacija ypač palietė filmų kūrimą – tuometinei cenzūrai didžioji dalis septintojo dešimtmečio filmų buvo per daug laisvų pažiūrų. Žiūrovai visus šiuos filmus galėjo pamatyti tik po 1989 metų. Šią sovietų režimo uždraustų Čekoslovakijos filmų programą Nacionalinėje bibliotekoje pristatė Čekijos Respublikos ambasadorius Vítas Korseltas ir ambasados darbuotoja Laura Vancevičienė.

„Šį mėnesį kviečiame prisiminti 1968 m., jums pristatysime geriausius filmus, kurie buvo uždrausti, nes buvo nepatogūs ir per daug laisvų pažiūrų sovietiniam rėžimui. Juos Čekoslovakijoje žmonės pamatė tik po Aksominės revoliucijos“, – Čekoslovakijos filmų kino programą pristatė Čekijos Respublikos ambasados darbuotoja L. Vancevičienė.

Atvykusius į mažytį uždraustų čekų filmų festivalį Nacionalinėje bibliotekoje taip pat pasveikino Čekijos Respublikos ambasadorius V. Korseltas. „Noriu pasidalinti savo asmeniniais įspūdžiais apie šį filmą. Taip nutiko, kad filmas buvo sukurtas 1968 m., ir mes jo, deja, nematėme iki Aksominės revoliucijos. Filmas mums visiems be galo patiko ir tikrai yra vertas Tarptautinio Berlyno filmų festivalio apdovanojimų. Labai džiaugiuosi, kad šiuos uždraustus filmus rodome Lietuvoje, kur žmonės tikrai supranta, kas yra tas absurdas, kuris vyravo komunistiniu laikotarpiu“, – teigė Čekijos Respublikos ambasadorius.

Sovietų režimo uždrausti Čekoslovakijos filmai bus rodomi čekų kalba su angliškais subtitrais Nacionalinės bibliotekos Kino salėje kiekvieną spalio ketvirtadienį 17.30 val. Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos). Visa filmų programa ›


Daugiau nuotraukų ›