Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 16 d.

Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose

Nuo 2019 m. pradžios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomas projektas „Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose“ aktyviai juda į priekį.

Šio projekto tikslas – perimti, adaptuoti ir išmokti taikyti į vartotoją orientuotą Design Thinking for Libraries metodiką, kurią sukūrė Orhuso (Danijos) ir Čikagos (JAV) viešosios bibliotekos. Ši unikali metodika suteikia praktinių priemonių tirti vartotojų poreikius, kurti, išbandyti ir pritaikyti idėjas bibliotekų paslaugų kokybei gerinti.

Šių metų birželį Islandijos sostinėje Reikjavike vyko visų projekte dalyvaujančių šalių – Islandijos, Danijos, Švedijos ir Lietuvos – atstovų susitikimas-dirbtuvės. Buvo nuodugniau susipažinta su Design Thinking for Libraries metodika ir jos pritaikymu – išanalizuota vienos iš Reikjaviko viešųjų bibliotekų paaugliams skirto projekto medžiaga. Susitikime nagrinėtos šios temos: bibliotekos erdvių pritaikymas lankytojų poreikiams, platesnis poreikių analizės metodo taikymas, sudaryti ir išanalizuoti bibliotekos vartotojų profiliai. Lietuvių komanda partneriams pristatė Nacionalinėje bibliotekoje iškeltus uždavinius, kurie bus išspręsti vykdant projektą.

Spalio mėnesį visos projekte dalyvaujančios grupės atvyks į Vilnių. Šiuo metu Nacionalinės bibliotekos projekto komanda dirba ties išsikeltu iššūkiu – gerinti  navigaciją po Nacionalinę biblioteką. Design Thinking for Libraries metodika ir darbo procesai bus pristatyti ir Nacionalinės bibliotekos darbuotojams. Šiuose mokymuose planuojama taikyti Reikjaviko bibliotekos gerąją patirtį.

Projekto „Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose“ trukmė: 2019 m. sausio 2 d.–2021 m. sausio 31 d. Projektas  iš dalies finansuojamas pagal Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinio mobilumo programą.

Culture ENG SMALLcover