Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 27 d.

Kovo 9 d. – birželio 14 d.: paroda „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988–1991 metais“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Zenono Nekrošiaus ir Virgilijaus Usinavičiaus fotografijų parodą.

Unikaliose fotografijose užfiksuoti įsimintiniausi Lietuvos istorijos lūžio momentai, lėmę Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą. Nuotraukose įamžinti įvykiai ne tik atskleidžia Tautos dvasią ir tragiškus įvykius kelyje į Laisvę, bet ir įpareigoja mus saugoti ir branginti nepriklausomą valstybę. Fotografai fiksavo, kaip išaušo laisvės diena – 1990 metų kovo 11-oji. Lietuvai tai buvo vilties ir iškovotos laisvės diena, o Aukščiausios Tarybos deputatams – atsakomybės ir ryžto diena, tapusi pergalės diena, kai 22.44 val., 124 deputatams balsavus „už“, šešiems susilaikius, buvo atkurta Lietuvos Nepriklausomybė.

Lietuvos žmonių troškimas būti laisviems ir atkurti Nepriklausomybę buvo gyvas visus sovietų okupacijos metus – per partizaninį karą, neginkluotą pasipriešinimą, reiškėsi ir pogrindinėje spaudoje. Šis Laisvės troškimas lyg naujos energijos pliūpsnis pavasarį pabudino Tautą Atgimimui, jo kupini rinkomės į tūkstantinius mitingus, akcijas, piketus. Tautos valia atsispindėjo kylančiose trispalvėse, mūsų širdyse ir akyse. Atstatydami paminklus, kurdami Baltijos kelio stebuklą, skandavome žodžius „Laisvę Lietuvai!“ Tas nepakartojamas Lietuvos kelio į laisvę akimirkas įamžino ir fotografai, kartu su tauta išgyvenę Tiesos ir Teisingumo triumfą. To meto išgyventas emocijas atskleidžia Z. Nekrošiaus ir V. Usinavičiaus fotografijos ir poeto, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir Seimo Tarybos nario Justino Marcinkevičiaus žodžiai, parašyti 1991 m. fotografijų parodos katalogui: „Žiūrėkite, štai Lietuva išeina iš melo, smurto, kančios ir tamsos pasaulio. Iš ten, kur ji buvo pasmerkta mirti, išnykti, žūti. <...> Atgimimo šviesoje – kokia didelė, graži ir vieninga Lietuva! Ji jau apsirengusi laisve, ji jau veržiasi į nepriklausomybės žiburį, sušvitusį istorijos lange. Laisvė yra gėrio motina.“

Ši paroda dar kartą mums primena įamžintas Lietuvai svarbias ir nepakartojamas akimirkas.

Trumpai apie parodą

Data kovo 9 d. – birželio 14 d.
Vieta atrijus, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai Nacionalinė biblioteka ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“