Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 30 d.

Lietuvos bibliotekų pagalba medikams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su šalies viešosiomis bibliotekomis aktyviai dalyvauja Robotikos mokyklos iniciatyvoje – 3D spausdintuvais spausdinti apsauginius veido skydus medikams. Prie šios iniciatyvos prisijungė jau daugiau nei 50 Lietuvos viešųjų bibliotekų.  

„Šiuo metu reikalingas maksimalus visų solidarumas ir tarpusavio pagalba. Siekdami patenkinti augantį apsaugos priemonių poreikį šalyje plintant koronavirusui, kartu su Robotikos mokykla mobilizavome savo procesus, personalą ir ėmėmės koordinuoti apsauginių skydelių gamybą Lietuvos bibliotekose“, – sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. 

„Prie kampanijos prisijungė 54 bibliotekos visoje Lietuvoje. Jos rūpinasi aplinkinių medicinos įstaigų darbuotojais. Pagal poreikį skydelius 3D spausdintuvais gaminsime ir toliau. Juos tieksime ne tik medikams, bet ir savanoriams, kitų profesijų atstovams, dirbantiems didesnės rizikos zonose“, – sakė Nacionalinės bibliotekos kūrybinių dirbtuvių PATS SAU administratorius, projekto koordinatorius Donatas Kubilius.  

Bibliotekos šį darbą pradėjo prieš savaitę. Pirmuoju etapu buvo pagaminti 1669 skydeliai. Jau šiandien tris bibliotekas (Lietuvos nacionalinę, Vilniaus ir Kauno apskričių viešąsias) pasieks 10 800 vienetų ekologiško plastiko skydelių ruošinių, kurie vėliau bus pagal poreikį paskirstyti šalies bibliotekoms. Bibliotekose dirbantys savanoriai 3D spausdintuvais pagamins trūkstamas komplektuojamąsias detales ir supakuotas apsaugines priemones išsiųs savo regionų medicinos įstaigoms. 

Skydelis dengia veidą ir taip padeda apsisaugoti nuo lašeliniu būdu plintančio koronaviruso, tad mažina galimybę užsikrėsti. Apsauginių skydų dizainą sukūrė Robotikos mokykla kartu su savanorių ir bendrovės „3DCreative“ komanda. Lietuvos nacionalinė biblioteka, įgyvendindama projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ (VIPT), didžiosioms šalies viešosioms bibliotekoms 2019–2020 m. yra nupirkusi 58 naujus 3D spausdintuvus (projektas finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos).

Dėl koronaviruso plitimo nuo kovo 16 d. šalyje paskelbus karantiną, šalies bibliotekos uždarytos. Bibliotekos supranta, kokia svarbi ir reikalinga tokia paslauga, todėl savanoriškai ėmėsi šių darbų savo lėšomis ir medžiagomis.