Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 25 d.

1866-ųjų Vilnius Vilhelmo Zacharčiko fotografijose

Pažinkite Vilnių, kokį jį matė XIX a. vidurio vilniečiai ir įamžino į Lietuvą atvykęs fotografas, – kviečiame epaveldas.lt portale pamatyti suskaitmenintas to meto Vilniaus ir jo apylinkių fotografijas.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomos Vilhelmo Juozapo Zacharčiko (lenk. Wilhelm Józef Zacharczyk) (1841–1869) 1866 m. darytos 33 originalios Vilniaus miesto fotografijos. Tai trečiasis fotografas, įamžinęs Vilniaus miestą fotoaparatu. Verta paminėti, kad V. Zacharčikas buvo pirmasis asmuo, po 1863–1864 m. sukilimo gavęs privilegiją fotografuoti miestą.

Iš Voluinės (Ukraina) kilęs fotografas apie 1865–1866 m. Vilniaus observatorijos kvietimu atvyko į Vilnių dirbti astronomijos fotografu. Manoma, kad V. Zacharčikas 1866-aisiais per vienus metus šlapiojo kolodijaus metodu sukūrė unikalų to meto Vilniaus fotografijų rinkinį, jį sudaro kelios dešimtys fotografijų.

Išlikusios V. Zacharčiko fotografijos šiandien yra itin didelės vertės. Nuotraukose matomi XIX a. antros pusės Vilniaus vaizdai: žymūs miesto objektai, bažnyčios ir išskirtinį miesto veidą pradedanti kurti architektūra. Kartu fotografas nepamiršo įamžinti ir to meto miesto pakraščiuose esančios provincijos, kuri šiandien yra neatsiejama Vilniaus dalis.

Nepaprastai talentingas, įdomaus žvilgsnio fotografas Vilhelmas Zacharčikas, daugelio specialistų vertinimu, galėjo tapti išskirtine 19-ojo amžiaus fotografijos žvaigžde. Deja, dėl ankstyvos mirties meistras paliko nedaug fotografijų, jos dėl savo meninės vertės laikomos unikaliomis.

Kviečiame susipažinti su Vilhelmo Zacharčiko fotografijų rinkiniu, saugomu Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, čia.