Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. spalio 18 d.

Varšuvoje atidaroma Vilniaus Gaonui skirta paroda

2020 metais, minėdama Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė leidinių ir dokumentų parodą „Shenot Eliyahu / Elijo metai: Vilniaus Gaono įtaka Lietuvos žydų kultūrai“. Paroda buvo skirta Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-osioms gimimo metinėms. Joje pristatyta Vilniaus Gaono asmenybė, jo intelektinė ir pedagoginė veikla, įtaka Vilniaus žydams, jų mentalitetui ir kultūrai, eksponuoti išminčiaus gyvenimą atspindintys dokumentai, Gaono ir jo mokinių darbai. Remiantis Nacionalinėje bibliotekoje saugoma Judaikos kolekcija parengta ekspozicija iliustravo jos gausą ir įvairovę.

Paroda sulaukė daug dėmesio Lietuvoje ir už jos ribų. O Varšuvoje veikiantis Žydų istorijos institutas (ŻIH) šiais metais pakvietė Nacionalinę biblioteką tapti partnere rengiant bendrą parodą „Paslėptas veidas: Vilniaus Gaonas“. Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė bendradarbiavo sudarant parodos koncepciją ir išgryninant jos turinį. Parodai paskolinta 12 spaudinių ir dokumentų iš Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos.

Pasak žydų kultūros istorikės L. Lempertienės, šio išminčiaus vardas bene labiausiai prisidėjo prie Vilniaus, Šiaurės Jeruzalės, išgarsinimo, miestas tapo visam pasauliui žinomu dvasiniu žydų centru. Vilniaus Gaono kūrybos palikimas – Šventraščio, Mišnos, Talmudo, Švytėjimo knygos komentarai.

Paroda Varšuvoje veiks Žydų istorijos institute nuo spalio 21 dienos. Jos atidaryme dalyvaus ir L. Lempertienė. Vėliau ji kartu su lenkų kolegomis dalyvaus viename iš parodą lydinčių renginių – diskusijoje „Kas yra litvakai“.