Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 2 d.

Kviečiame susipažinti su naujausiais Tarptautinio valiutos fondo leidiniais

Vis dar siaučiant pasaulinei COVID-19 pandemijai, sulėtėjus ekonomikai, sumažėjus įmonių pelnui ir keičiantis politikai, įgauname vis daugiau žinių, todėl elektroninės knygos ir dokumentai tampa dar svarbesni. Tarptautinis valiutos fondas (TVF), suteikdamas nemokamą prieigą prie eLibrary duomenų bazės, skelbia išsamų TVF vykdytų tyrimų ir surinktų duomenų archyvą nuo 1946 metų, kuris nuolat pildomas. TVF eLibrary turi daugiau nei 21 tūkstantį leidinių, ataskaitų ir darbinių dokumentų.

Dideliame archyve rasite pažangiausių tyrimų medžiagą ir analizę, tad TVF ataskaitomis ir duomenimis galima remtis rašant įvairius darbus. TVF elektroninėje bibliotekos duomenų bazėje lengva naršyti, galima rinktis intuityvios ir suasmenintos paieškos funkcijas. Vartotojai gali informaciją skaityti internete, atsisiųsti PDF ir ePUB formatais, spausdinti ir dalintis. Platformoje integruoti citavimo ir anotavimo įrankiai.

Siekdami skleisti informaciją apie TVF ir jo dokumentus, jūsų patogumui pateikiame TVF atvirosios prieigos visateksčių, rekomenduojamų leidinių sąrašą. Čia rasite informacijos makroekonomikos, globalizacijos, technologijų plėtros, prekybos, demografijos, besivystančių rinkų, skurdo mažinimo ir kitais klausimais.

Naujausius ir kitus TVF leidinius rasite Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų leidiniai › IMF eLIBRARY.

TVF leidinius galite skaityti bibliotekoje ir namuose, taip pat jie gali būti naudingi atliekant įvairius tyrimus.

Knygos viršelis

World Economic Outlook, April 2021

Pasaulio ekonomika pamažu atsigauna, tačiau COVID-19 pandemijai toliau plintant daugelis šalių lėtina atsivėrimą pasauliui, o kai kurios net atkuria užraktus, kad apsaugotų jautrias populiacijas. Nors Kinijos atsigavimas buvo greitesnis, nei tikėtasi, ilgas pasaulio ekonomikos kilimas atgal į priešpandeminį aktyvumo lygį ir toliau gali patirti nesėkmių.

Knygos viršelis

The Global Informal Workforce

Knygoje pateikiamas naujas žvilgsnis į laisvąją ekonomiką visame pasaulyje ir jos poveikį makroekonomikai. Knyga apima sąveiką tarp laisvosios ekonomikos, darbo ir produktų rinkų, lyčių lygybės, fiskalinių institucijų ir rezultatų, socialinės apsaugos ir finansinės įtraukties. Laisvumas yra plačiai paplitęs ir nuolatinis reiškinys, turintis įtakos ekonomikos augimui, vystymuisi ir tinkamų galimybių rodymu savo gyventojams.

Knygos viršelis

Corporate Income Taxes under Pressure

Knygoje aprašomi dabartinės tarptautinės pelno mokesčio sistemos sunkumai: kilmė ir tai, kaip pokyčiai, tokie kaip tarptautinių įmonių plėtra ir skaitmeninimas, sukėlė esminių problemų. Kalbama apie mokesčių konkurenciją, aptariami sprendimai, įskaitant evoliucinius dabartinės sistemos pokyčius ir esmines reformų galimybes. Apimamos ir jau vykdomos reformos, pavyzdžiui, pagal EBPO sistemą, ir galimos radikalios reformų idėjos, kurias sukūrė akademikai.

Knygos viršelis

A Central Bank's Guide to International Financial Reporting Standards

Maždaug ketvirtadalis pasaulio centrinių bankų taiko tarptautinius finansinės atskaitomybės standartus. Standartų taikymas centriniuose bankuose skiriasi, atsižvelgiant į centrinio banko įgaliojimus ir apskaitos profesijos gebėjimus konkrečioje jurisdikcijoje.

Knygos viršelis

External Sector Report 2021

Kasmetinėje nuo 2012 metų rengiamoje ataskaitoje analizuojami pasauliniai išorės pokyčiai ir pateikiami daugiašaliai nuoseklūs didžiausių pasaulio ekonomikų valiutų kursų, išorės balansų, kapitalo srautų ir tarptautinių atsargų vertinimai. Šių metų ataskaita ir susiję išoriniai vertinimai yra pagrįsti naujausia Išorės balanso vertinimo (EBA) metodika ir duomenimis bei Tarptautinio valiutos fondo darbuotojų prognozėmis.

Knygos viršelis

Regional Economic Outlook, October 2021, Europe

Europa vis labiau atsigauna, auga skiepijimas ir mobilumas. Tvirta makroekonominė politika ir COVID-19 paramos schemos atvėrė gerėjimo kelią, nes padėjo išsaugoti darbo santykius ir apsaugoti privačiojo sektoriaus balansą. Tačiau būtina toliau didinti skiepų skaičių, ypač kylančios ekonomikos šalyse, ir tvirtai remti tarptautines pastangas paspartinti vakcinų prieinamumą visame pasaulyje.

Knygos viršelis

Fiscal Monitor, October 2021: Strengthening the Credibility of Public Finances

Fiskalinė politika turėtų išlikti lanksti ir sustiprinti vidutinės trukmės sistemas. Skiepijimas išgelbėjo gyvybes ir padeda greitai atsigauti, tačiau rizika didėja dėl naujų viruso variantų, didelių skolų ir skurdo. Išsivysčiusiose ekonomikose fiskalinės paramos perkėlimas į vidutinės trukmės paketus turės bendrą teigiamą poveikį visame pasaulyje. Leidinyje šalims pateikiamos gairės, kaip jos gali išvengti per anksti atšauktos fiskalinės paramos ir parodyti visuomenei, kad jų skolos lygis ilgainiui yra tvarus.

Knygos viršelis

Selected Decisions and Selected Documents of the International Monetary Fund, Forty First Issue

Leidinyje pateikiami Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Vykdomosios valdybos ir Valdytojų tarybos sprendimai, interpretacijos, nutarimai, taip pat atrinkti dokumentai, kuriais dažnai remiamasi dabartinėje TVF veikloje. Be to, jame yra tam tikri dokumentai, susiję su TVF, Jungtinėmis Tautomis ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis.

Knygos viršelis

Global Financial Stability Report, October 2021: COVID-19, Crypto, and Climate: Navigating Challenging Transitions

Finansinio stabilumo rizika buvo suvaldyta, o tai atspindi politikos parama ir pasaulio ekonomikos atsigavimas šių metų pradžioje. Leidinyje paaiškinama, kad finansinės sąlygos palengvėjo išsivysčiusiose ekonomikose, bet mažai pasikeitė besivystančiose rinkose. Aptariamos kriptovaliutų ekosistemos galimybės ir iššūkiai. Parodoma, kad tvarūs fondai gali padėti pasauliniam perėjimui prie ekologiškos ekonomikos.