Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Paroda „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“

2024 m. gegužės 25 d. – liepos 28 d.

Savanorių prospekto kreivė rėžia pietvakarinę Vilniaus dalį ir galiausiai kerta miesto ribą. Tačiau, prieš įsukdamas į žiedinės sankryžos centrifugą, kelias veda trumpa, savitą reputaciją įgijusia atkarpa „Krasnucha“. Kiek miestiečių ar atvykėlių yra girdėję šį pavadinimą, bet niekada nematė reikalo stabtelėti, apsidairyti ir įsižiūrėti, ką slepia pastatų ir įsitikinimų fasadai?

„Krasnucha“ neegzistuoja oficialiuose dokumentuose, adresuose ar rinkimų biuleteniuose. Paklaustas kiekvienas piešia skirtingą rajono perimetrą – kaip ir atmosferą, tad parodoje pasirinkome apsistoti tarp V. Pietario, Žemaitės, Naugarduko, Tūkstantmečio ir Geležinio Vilko gatvių. Vis dėlto ne gatvės, o kolektyvinės ir individualios gyventojų patirtys, specifinės bendruomenės bei gyvoji atmintis kuria ir palaiko šį rajoną. Tačiau ir jos nėra vienareikšmės.

„Aš nebuvau vilnietis, aš buvau Krasnucha“, – konstatuoja rajone užaugęs, o vėliau iš jo išsikraustęs Evaldas. „Krasnucha“ egzistuoja tol, kol yra ją menančių ir ja gyvenančių žmonių.

Parodoje kviečiame išsukti iš pagrindinio – Savanorių – prospekto ir, remiantis vietinių prisiminimais, istorine medžiaga bei meno kūriniais, pakeliauti po skirtingus laikotarpius ir pavidalą keičiančius rajono kiemus. O vėliau patirti juos tiesiogiai – parodą papildo specialiai sudarytas savarankiško pasivaikščiojimo maršrutas.

Paroda „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“ tęsia Vilniaus muziejaus tyrimų ir parodų ciklą, skirtą tariamai neįdomiems Vilniaus rajonams (pirmoji paroda „Kas į Viršulus?“ kvietė pažinti Viršuliškių rajoną). 2023 m. sostinės Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai dalyvavo Vilniaus muziejaus edukaciniame projekte. Jį užbaigė mokinių kuruota paroda „Krasnûchos istorijos“.

Informacija parodoje pateikiama lietuvių, anglų, lenkų, rusų kalbomis. Šiomis kalbomis parengėme ir specialius savarankiškam pasivaikščiojimui skirtus žemėlapius.

Patalpas parodai suteikė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

*

Kuratoriai: Goda Aksamitauskaitė, Albertas Kazlauskas

Architektas Tomas Valentinaitis

Dizainerė Laura Grigaliūnatė

Konsultantai: Živilė Miežytė, Povilas Andrius Stepavičius

Vertėjai: Erika Lastovskytė-Fritolli, Paulina Ciucka, „e-vertimai“

Redaktoriai: Dangė Vitkienė, John W. Fail, Anna Mirkowska, „e-vertimai“

Technikai: Kazimieras Sližys, Stanislovas Lučunas, „Spaudos idėjos“

Audiogido su garsiniu vaizdavimu autorė – Živilė Miežytė

Konsultantė Laura Martinkutė

Balsas: Agnė Šimkūnaitė

Pažinti „Krasnuchą“ mums padėjo rajono gyventojai. Esame dėkingi jiems už laiką ir prisiminimus!

The residents of Krasnucha helped us in getting to know the district. We are grateful for their time and memories!

Lepiej poznać Krasnuchę pomogli nam jej mieszkańcy. Jesteśmy im wdzięczni za poświęcony czas i podzielenie się wspomnieniami!

Жители района помогли нам познакомиться с местностью, и мы им очень благодарны за потраченное время и воспоминания!

Trumpai apie parodą

Data
gegužės 25 d. – liepos 28 d.
Vieta
Gerosios Vilties g. 10, Vilnius
Organizatorius
Vilniaus muziejus
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“