Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Lietuvos paveldo vertybės UNESCO sąrašuose ir registruose“

2022 m. rugsėjo 1 d. – spalio 16 d.

2022 m. rugsėjo 1 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos III a. atrijuje pradės veikti interaktyvi paroda, skirta Lietuvos paveldo vertybėms, įrašytoms į UNESCO sąrašus ir registrus.

Lietuva turi 11 vertybių, įrašytų skirtinguose UNESCO tarptautiniuose sąrašuose, kurių unikalios ir išskirtinės savybės turtina viso pasaulio kultūros ir paveldo lobyną. Visas šias vertybes (Vilniaus istorinį centrą, Kuršių neriją, Kernavę, Struvės geodezinį lanką, sutartines, Baltijos valstybių dainų ir šokių šventes, kryždirbystę, Baltijos kelio dokumentus, Radvilų archyvus, Liublino unijos akto dokumentą, Žuvinto biosferos rezervatą) vienija ypatingas žmonių bendradarbiavimas, kultūros ir gamtos sambūvis, aktualus visais laikais.

Materialųjį, nematerialųjį ir dokumentinį paveldą pristatantys parodos stendai, kuriuos kūrė Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros baigiamojo kurso studentai, supažindina su visomis į UNESCO sąrašus ir registrus (UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, programos „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklą, Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis”) įrašytomis Lietuvos paveldo vietovėmis, tradicijomis ir dokumentais. Ekspozicija taip pat išsiplečia į virtualią erdvę – lankytojai kviečiami įsidiegti mobiliąją programėlę U CHAT ir „pabendrauti“ su vertybėms neabejingais žaismingais personažais.

UNESCO organizacija, įrašydama į tarptautinius sąrašus skirtingų šalių vertybes, skatina pažinti kultūrų įvairovę, paveldą ir suvokti jo vertę globaliame kontekste, įtvirtinant taikos kultūros, solidarumo ir lygiavertiškumo principus.

Ši paroda papildys rugsėjo 19–23 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato organizuojamą renginių ciklą „UNESCO savaitė“:  visuomenė bus kviečiama plačiau susipažinti su šios tarptautinės organizacijos pagrindinėmis veiklos kryptimis, pristatant aktualias UNESCO švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos temas.

Paroda veiks iki š. m. spalio 16 d.

Ekspozicijos grafinį dizainą kūrė Ignas Miškinis, Noatė Atkočiūnas, Austė Dzikaraitė, Deividas Kanapickas, Monika Šumauskaitė, Elena Motiejūnaitė, kuruojami prof. Aušros Lisauskienės ir lekt. Vincento Vienožinskio.

Ekspozicijos koncepcijos kūrybinė grupė: Liliana Bugailiškytė-Lideikienė, Renata Vaičekonytė-Kepežinskienė, Miglė Mašanauskienė ir Milda Valančiauskienė.

Parodos gamyba – „Ekspobalta“.

Mobiliosios programėlės tekstų autorė – Vita Norvilienė.

Kalbos redaktorė – Margarita Gaubytė.

Parsisiųsti programėlę galite čia.

Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“

Projekto partneriai:

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedra

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

UAB „Ekspobalta“

Projekto rėmėja Lietuvos kultūros taryba.