Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Kateryna Beslik. Huliaipolė – mano mažoji Tėvynė

2023 rugsėjo 1–25 d.

Parodoje pasakojama apie menininkės gimtąjį miestą Zaporižios srityje Huliaipolę, esantį karo zonoje, ir ten apsistojusius žmones, tarp jų ir Katios šeimą. Nuo 2022 m. kovo pradžios mieste nėra elektros, dujų, vandens ir įprasto susisiekimo, jį nuolat apšaudo ir bombarduoja priešai.

Huliaipolėje ir kituose panašiuose miestuose gyvenantys žmonės gali sukelti skirtingus jausmus: susižavėjimą ir pasmerkimą, pasididžiavimą ar gailestį, panieką, supratimą ar pagarbą. Tai žmonės, dėl asmeninių priežasčių pasirinkę likti namuose, net ekstremaliausiomis aplinkybėmis.

Menininkė tyrinėja savo krašto dvasią ir šių žmonių jausmus. Kodėl jie ir toliau gyvena tokiomis sąlygomis? Ką jaučia? Kas jiems yra namai?

„Po apsilankymo ten šių metų birželį tikrai labai išsigandau. Mačiau miesto žmonių stiprybę, drąsą, optimizmą ir tai, kaip žmogaus psichika prisitaiko prie visko ir sustingdo ar sugriauna kai kuriuos jausmus.

Man Huliaipolės kraštas yra laukas, vėjas, maištas, laisvė ir gyvenimo troškulys“.

Kateryna Beslik pastaruosius aštuonerius metus yra drabužių dizainerė ir stilistė. Ši paroda – pirmieji žingsniai siekiant plėsti kūrybinių sumanymų lauką, pristatyti mados menininkę, pasitelkiant sau artimiausias medžiagas – antrines žaliavas, tekstilę.

*

Rėmėjai:

„Ukreate Hub“ renginio partneriai, Atviros Lietuvos fondas

Daugiau menininkės kūrybos ›