Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Paroda „Jadvyga Lapinskaitė-Dirvianskienė (1910 – 1992). Nagingos rankos“

2022 m. liepos 11 d. – rugsėjo 12 d.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekos Atrijuje (V a.) buvo eksponuojama tautodailininkės J. Lapinskaitės-Dirvianskienės nėrinių ir piešinių paroda „Nagingos rankos“.

Liaudies menininkės J. Dirvianskienės nėrinių spektras platus. Jos gausų tekstilės dirbinių lobyną sudaro iš megztų įvairių gėlių žiedlapių ir lapų sukurtos dekoratyvinių augalų kompozicijos (ant lanko, puokštės vazose ir krepšeliuose), vienetiniai sieniniai kilimai, taip pat servetėlės ir staltiesėlės. Tiesa, siekiant vaizdinio vientisumo, šioje parodoje pristatomi stambesnių nertų kūrinių pavyzdžiai ir spalvotais pieštukais piešti peizažai bei gėlių natiurmortai.

Kruopštumo ir kantrybės reikalaujantys darbai patraukia žvilgsnį įdomiomis kompozicijomis. Pavyzdžiui, gėlių ir augalų kompozicijos lankuose – tarytum dekoratyvinis pano – autentiška J. Dirvianskienės vaizdavimo forma, o jos kūrybos viršūne laikomi tradicinių formų sieniniai kilimai išsiskiria raštų įvairove, spalvų darna ir žaisme. Spalvos liaudiškos, artimos lietuvių tautos nacionaliniam koloritui.

J. Dirvianskienės darbai yra saviti, subtilūs, autentiški ir meistriški, o spalvų deriniai – originalūs. Be didelio meistriškumo, juose atsiskleidžia ir tautodailininkės meninė intuicija. Taigi savo dailiais, skoningais darbais dailininkė praturtino Lietuvos taikomojo meno šaką – nėrimą vąšeliu, parodė, kokios neaprėpiamos yra paprasto vąšelio galimybės.

Apie autorę: 1972 m. J. Dirvianskienė įstojo į LTSR liaudies meno draugiją, o 1975 m. surengė pirmąją savo darbų parodą. 1980 m. buvo surengta jubiliejinė (ketvirtoji) autorinė paroda. Dailininkės darbai eksponuoti Maskvoje (1974 ir 1992 m.), Murmanske (1992 m.), taip pat įvairiuose Lietuvos miestuose: 1981 m. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Vilnius); 1982 m. Klaipėdos liaudies meno muziejuje; 1983 m. Kauno valstybiniame istorijos muziejuje ir sanatorijoje „Lietuva“ (Druskininkai); 1987 m. gimtuosiuose Anykščiuose; 2000–2001 m. Plungėje, Plateliuose, Skuode, Telšiuose (bendra šeimos paroda). Tautodailininkės kūryba įvertinta apdovanojimais, o 1987 m. išleista J. Dirvianskienės knyga „Dekoratyviniai nėriniai“, kurioje pateikiamos vąšeliu nertų dekoratyvinių gėlių ir augalų kompozicijos, sienos kilimų, servetėlių, takelių nuotraukos, darbo aprašymai, raštai ir schemos.

Dėkojame Nijolei Dirvianskytei už paskolintus kūrinius.