Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Diskusija „Intelektinis ir kritinis mąstymas kuriant valstybę 1990–2020 m.“ ir Vytauto Kubiliaus bibliografinio sąrašo pristatymas

2023 m. lapkričio 24 d. 16.00 val. – 17.30 val.

Lapkričio 24 d. 16 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II a.) vyks diskusija „Intelektinis ir kritinis mąstymas kuriant valstybę 1990–2020 m.“ ir leidinio „Vytautas Kubilius. Bibliografijos sąrašas 1988–2004“, tapusio akstinu šiam pokalbiui, pristatymas.

Lapkričio 23 d. lietuvių literatūros tyrinėtojas, profesorius, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Kubilius (1926–2004) būtų šventęs 97-ąsias gimimo metines. Jo literatūros kritikos, kultūrinės ir poetinės publicistikos straipsniuose perteikta ne tik didžiulė intelektinė patirtis, bet ir rūpestis dėl tautinės kultūros, mūsų valstybės likimo. V. Kubilius buvo garbingos pilietinės laikysenos pavyzdys. 1991-aisiais jo įkurtos ir vadovaujamos Lietuvos piliečių chartijos tikslas buvo tęsti Sąjūdžio pradėtą visų valstybiškai, pilietiškai mąstančių žmonių vienijimo darbą nepriklausomai nuo partinės priklausomybės. Pasak V. Kubiliaus bendraminčio profesoriaus Vytauto Ambrazo, „čia labai derėjo Vytauto charakteris, jo mokėjimas išlyginti, ne aštrinti situaciją. <...> Tai jam charakteringas bruožas: minties tvirtumas ir kartu sugebėjimas rasti labai priimtiną, natūralią formą“.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleistoje rodyklėje „Vytautas Kubilius. Bibliografijos sąrašas 1988–2004“ suregistruoti reikšmingiausi mokslinę ir visuomeninę veiklą atspindintys publikuoti mokslininko darbai, aktualumo nestokojantys ir šiomis dienomis. Tai ir autorinės knygos, moksliniai leidiniai, ir straipsniai, recenzijos, publikacijos apie aktyvią V. Kubiliaus veiklą Lietuvos piliečių chartijoje, Lietuvos visuomeniniame gyvenime. Dar viena leidinio dalis skirta literatūrai apie V. Kubilių – jo knygų recenzijos, poleminiai straipsniai visuomenės ir kultūros klausimais to meto spaudoje.

Leidinio pratarmėje V. Kubiliaus sūnus Andrius Kubilius rašo: „Visuomenės gyvenimas, jo viešoji analizė, viešų idėjų generavimas tuo metu kunkuliavo intelektine energija. Ir tai buvo jaunos, tik ką atkurtos, bet dar neįsitvirtinusios demokratijos stiprybė.“ Per tris nepriklausomybės dešimtmečius demokratija Lietuvoje įsitvirtino, didžiosios reformos buvo įgyvendintos, Lietuva tapo Europos Sąjungos ir NATO nare, tačiau iššūkių ir ateities siekių nestinga, intelektinio ir kritinio mąstymo svarba auga, tad kyla klausimų, koks šiandien turi būti inteligento, intelektualo santykis su savo valstybe – neutralaus stebėtojo, kritinio vertintojo ar aktyvaus kūrėjo, kodėl 1990-aisiais inteligentai ir intelektualai aktyviai dalyvavo kuriant valstybę ir kodėl intelekto stinga šių dienų valstybės politikoje.

Svarstyti šiuos ir daugiau klausimų diskusijoje „Intelektinis ir kritinis mąstymas valstybės kūrime 1990–2020 m.“ kviečia Europos Parlamento narys Andrius Kubilius, filosofas prof. dr. Vytautas Ališauskas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Emanuelis Zingeris, literatūrologė dr. Donata Mitaitė, istorikas dr. Laurynas Peluritis.

Renginyje sveikinimo žodį tars Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Renginį moderuos europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 24 d.
Laikas
16 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame