Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Nacionalinėje bibliotekoje – naujas viešų paskaitų ciklas „Slaptieji pasaulio tekstai“

2024 m. vasario 22 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Kviečiame į ciklo „Slaptieji pasaulio tekstai“ viešas paskaitas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Paskaitos skirtos reikšmingiausiems ezoterizmo istorijai tekstams pristatyti.

Klausytojai bus supažinti su pačių tekstų turiniu, bus ieškoma atsakymų į klausimus, kodėl tam tikras tekstas tampa reikšmingas kultūroje ir palieka įspaudą idėjų istorijoje; koks šių knygų santykis su kitais ezoterizmo tekstais ir meniniais, politiniais, moksliniais bei religiniais kontekstais, kokių socialinių procesų apsuptyje tekstas pasirodė ir kokį poveikį padarė visuomenei.

Vakarų pasaulio istorinę paletę apimantys tekstai leis pažvelgti į ezoterizmo istoriją, atpažinti ryškesnius ezoterinius sąjūdžius ir asmenybes, o skirtingoms disciplinoms atstovaujantys lektoriai padės kritiškai ir tarpdiscipliniškai įvertinti sudėtingą ir nevienalytį ezoterizmo reiškinį.

Pirma ciklo paskaita „Corpus Hermeticum: tekstai, kontekstai, tikėtinos ištakos ir reikšmingos įtakos“ vyks vasario 22 d. 18 val. Valstybingumo erdvėje, III a.             

Įvadinėje paskaitoje dr. Rasius Makselis (Lietuvos kultūros tyrimų institutas) kalbės apie legendiniam Hermiui Trismegistui priskiriamą tekstų rinkinį, istorijoje žinomą Corpus Hermeticum pavadinimu. Bus pristatytas šio rinkinio tekstų turinys, aptartos šių ir kai kurių kitų hermetinės literatūros kategorijai priskiriamų tekstų kilmės, galimos autorystės ir cirkuliavimo istorinės aplinkybės bei jų įtakos religijų, filosofijos ir kultūros istorijai mastas ir reikšmė. Paskaita skirta visiems, besidomintiems ezoterizmo tradicijomis, religijos ir filosofijos istorija, antikos ir viduramžių kultūra bei jos transformacijomis renesanso ir naujųjų laikų epochose.

Renginį organizuoja Lietuvos ezoterizmo studijų grupė prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Numatomos paskaitos:

  • Kovo 7 d. Senovės Egiptas ir Toto knyga, dr. Tadas Rutkauskas
  • Kovo 21 d. „Evangelija pagal Tomą“, dokt. Gražina Kelmelytė-Ratniece
  • Balandžio 4 d. „Picatrix“, dokt. Ina Kiseliova-El Marassy
  • Balandžio 18 d. „Sefer ha-zohar“, doc. dr. Aušra Pažėraitė
  • Gegužės 9 d. Heinricho Kornelijaus Agrippa’os „De occulta philosophia“, dr. Laima Bucevičiūtė
  • Gegužės 16 d. Rozeinkreicerių manifestai „Fama Fraternitatis“ ir „Confessio Fraternitatis“, prof. dr. Gintautas Mažeikis
  • Rugsėjo 5 d. Helenos P. Blavatskajos „Slaptoji doktrina“, prof. dr. Audrius Beinorius
  • Rugsėjo 19 d. Aleisterio Crowley’io „Liber AL vel Legis“, dokt. Adas Diržys
  • Rugsėjo 26 d. Carlos’o Castanedos „Don Chuano mokymas“, dr. Eglė Aleknaitė
  • Spalio 3 d. Antono Szandoro LaVey’aus „Šėtono biblija“, prof. dr. Milda Ališauskienė
  • Spalio 17 d. H. P. Lovecrafto „Necronomicon“, dr. Skaidra Trilupaitytė, dokt. Adomo Žudžio audiovizualinis performansas

Trumpai apie renginį

Data
vasario 22 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,5 val.
Organizatorė
Lietuvos ezoterizmo studijų grupė prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame