Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Japonų kino programa. „Orų mergaitė“

2022 m. gruodžio 12 d. 18.00 val. – 20.30 val.

Gruodžio 12 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks japonų režisieriaus Makoto Shinkai animacinio filmo „Orų mergaitė“ (angl. Weathering With You) peržiūra. Juostą pristatys kino kritikė Rasa Paukštytė.

Palikęs gimtuosius namus, Hodaka naują gyvenimo lapą verčia Tokijuje. Svetimame mieste vaikinas jaučiasi vienišas, tačiau netrukus randa darbą. Naujoji Hodakos darbovietė – leidinys, rašantis apie sensacingus ir paranormalius reiškinius, o vos pradėjus dirbti, virš Tokijo pakimba sunkūs debesys, atnešantys nesibaigiantį lietų. Skubančiame, lietaus nuolatos skalaujamame mieste Hodaka sutinka Hiną – ypatingą merginą, minčių galia gebančią sustabdyti lietų, išvaikyti debesis ir miestui dovanoti giedrą dangų. Kaip paaiškėja, dangus turi galią suvirpinti žmogaus širdį, o Hodakos širdį suvirpina ji – Hina... Saulė visuomet šviečia ten, kur žengia ši ypatinga mergina, tad drauge su Hodaka ji amžiams pakeis šį pasaulį.

Ankstesnis Makoto Shinkai filmas „Tavo vardas.“ (angl. Your Name, 2006) tapo rekordininku ir Japonijoje net 9 savaites išbuvo populiariausius rodomu filmu! Tarptautinėje arenoje jis uždirbo daugiau kaip 100 mln. JAV dolerių ir tapo pirmuoju šią sumą peržengusiu filmu, kurį sukūrė ne legendinis animė meistras Hayao Miyazaki, taigi pelnė pelningiausio visų laikų animė filmo titulą.

Naujausias M. Shinkai filmas „Orų mergaitė“ gimtinėje taip pat tapo hitu ir pateko į pelningiausių visų laikų Japonijoje rodytų filmų dešimtuką, parduotų bilietų skaičiumi pralenkdamas ankstesnį režisieriaus hitą „Tavo vardas“. „Orų mergaitę“ japonai taip pat išsiuntė varžytis dėl Oskaro statulėlės – planuojama, kad šis animė varžysis geriausio užsienio filmo ir geriausio animacinio filmo kategorijose.

Renginio rėmėjai: Užsienio reikalų ministerija, UAB „Giantera“

Japonų kino programa skirta Lietuvos ir Japonijos diplomatinių santykių šimtmečiui paminėti. Šis ir kiti ciklo renginiai palydi Nacionalinėje bibliotekoje šimtmečio minėjimo proga atvertą parodą „Ryšiai / Kizuna“. Daugiau informacijos apie parodą ir kitus ciklo renginius ieškokite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje ir „Facebook“ paskyroje.

Trumpai apie renginį

Data
gruodžio 12 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook
Organizatoriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rėmėjai
Užsienio reikalų ministerija; UAB „Giantera“
Svarbu
filmas rodomas originalo kalba, subtitrai – lietuviški