Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 12 d.

Humanitarinių mokslų skaitykloje – nauji kalbotyros leidiniai

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Humanitarinių mokslų skaityklos atvirasis fondas papildytas naujomis knygomis kalbotyros tematika. Kviečiame susipažinti su naujausiais tyrimais ir jų rezultatais.

Knygos viršelisAliletoescvr : prie baltų kalbotyros ištakų: teorijos ir jų kalbinė aplinka XVI amžiuje / Pietro U. Dini ; [iš italų kalbos išvertė Aušra Gataveckaitė] ; Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. – Vilnius : Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2023. – 855 p.

Tai vieno žymiausių šių dienų baltistikos tyrinėtojų, filologo, kalbininko, vertėjo, Pizos universiteto profesoriaus Pietro Umberto Dinio veikalo „Aliletoescvr : linguistica baltica delle origini : teorie e contesti linguistici nel Cinquecento“ ilgai lauktas lietuviškas leidimas, supažindinantis visuomenę su baltų kalbotyros formavimosi pradžia. Profesorius tarptautinėje lingvistikos mokslo erdvėje nuolat analizuoja ir aktualizuoja baltų tautoms ypač įdomių savo tyrinėjimų rezultatus. Šio fundamentalaus mokslo veikalo išskirtinis bruožas – ieškojimas jungties tarp paleokomparatyvizmo ir mokslinės lyginamosios baltų kalbotyros pradžios. Knygoje pirmą kartą lyginamuoju metodu tiriamos teorijos, susijusios su kalbotyros sritimi šiandien vadinama „baltų“, jų sukelti atgarsiai ir tarpusavio maišymasis. Apžvelgiama skirtingų teorijų raida ir plėtra, atsekant,  sąveikas ir atgarsius, kuriuos jos sukėlė XVI amžiuje ir vėliau. Pateikiama pagrindinių aprašymų, susijusių su teorinėmis įžvalgomis, apžvalga.

 

Knygos viršelisLanguage in culture : lectures on the social semiotics of language / Michael Silverstein ; completed with the editorial assistance of E. Summerson Carr … [et al.]. – Cambridge ; New York, N.Y. : Cambridge University Press, 2023. – 353 p.

Michaelas Silversteinas – amerikiečių antropologijos, kalbotyros ir psichologijos profesorius, semiotikos ir lingvistinės antropologijos teoretikas. Ši knyga sujungia jo 50 metų trukusių paskaitų konceptualias naujoves.  Autorius remiasi kalbotyros ir antropologijos pirmtakais, siūlydamas savitą semiotinį požiūrį, iš naujo apibrėžiantį kalbą ir kultūrą. Sutelkdamas dėmesį ne tik į tai, kas sakoma, bet ir į tai, kaip pasakoma, Silversteinas parodo, kaip diskursas vystosi sąveikaujant.  Kalbos veikimo mechanizmas pateikiamas įtraukiančiai, pasitelkiant daugybę pavyzdžių, leidžiančių teoriją susieti su šiuolaikiniu kasdieniu gyvenimu, iliustruojant diagramomis ir paveikslėliais. Knygoje atsiveria autoriaus erudicija ir žaisminga asmenybė – meilė mokslui ir mokymui, pokalbiams ir diskusijoms, aiškumas ir sąmojis, šmaikštūs komentarai apie amžininkus, o taip pat šiltas jų darbų vertinimas. 

 

Knygos viršelisA guide to creative writing and the imagination / Kris Saknussemm. – New York, N.Y. : Routledge, Taylor & Francis Group, [2022]. – 274 p.

Kreipiamasi į daugiakultūrę pasaulio skaitmeninę kartą ir siūlomas naujas požiūris į kūrybinio rašymo ir vaizduotės įgūdžių tobulinimą – kviečiama į rašymo procesą žiūrėti kaip į kelionę ir nuotykį. Šio vadovo tikslas – akcentuojant rašymą ir skaitymą, ne tik stiprinti pagrindinius gebėjimus, tokius kaip atmintis, vaizduotė, suvokimas, klausymosi įgūdžiai, dėmesio koncentracija detalėms, bet ir įkvėpimo ieškoti kitose meno formose, tokiose kaip, afroamerikiečių muzika, fotografija ar tapyba. Siūloma įtraukti metodus, paimtus iš neįprastų šaltinių, tokių kaip reklama, karinė žvalgyba, darbas su aklaisiais ar žodinė atokių vietinių kultūrų tradicija Okeanijoje ar Afrikoje.

 

Knygos viršelisThe rise of english : global politics and the power of language / Rosemary Salomone. – New York : Oxford University Press, 2022. – 471 p.

Knygoje aptariamas anglų kalbos, kaip pasaulyje dominuojančios lingua franca, iškilimas, paplitimas ir jos poveikis švietimo kokybei, nacionalinei tapatybei ir demokratijai įvairiose geopolitinėse aplinkose visuose keturiuose žemynuose įvairiomis politinėmis ir istorinėmis aplinkybėmis. Pradedama nuo Europos ir Europos Sąjungos šalių ir daugiakalbystės skatinimo bei ginčų dėl anglų kalba dėstomų kursų ir programų universitetuose. Tuomet pereinama į postkolonijinį pasaulį, kur ginčai dėl anglų kalbos atskleidžia ilgalaikes nuoskaudas ir istoriškai įsišaknijusios ir politiškai motyvuotos kalbos politikos nelygybę. Persikeliama į JAV, kur valstijos ir vietos pareigūnai inicijuoja daugiakalbystę skatinančias programas. Galiausiai politikos formuotojai raginami suvokti bendros kalbos, kol kas anglų kalbos, teikiamas galimybes kartu išsaugant nacionalines, regionines ir vietines kalbas bei tapatybes.

 

Knygos viršelisThe Oxford handbook of language attrition / edited by Monika S. Schmid … [et al.]. – Oxford : Oxford University Press, 2022. – 625 p. 

Tai pirmasis vadovas, skirtas pristatyti ir analizuoti gimtosios kalbos pokyčių procesus ir veiksnius antrosios kalbos aplinkoje. Šiuo metu plačiai pripažįstama, kad kalbos įgūdžių pokyčiai yra neatsiejamai susiję su procesais žmogaus smegenyse, protine jo veikla. Knygoje tarptautiniai šios srities ekspertai nagrinėja įvairias kalbos nykimo priežastis, teorines pasekmes, psicholingvistinius ir neurolingvistinius požiūrius, lingvistinius ir ekstralingvistinius veiksnius. Skyriuose apibendrinami dabartiniai tyrimai ir remiamasi įžvalgomis iš susijusių sričių, tokių kaip vaikų kalbos raida, kalbiniai kontaktai, patologinė raida. Daroma išvada – yra pakankamai veiksnių, lemiančių gimtosios kalbos išsaugojimą antrosios kalbos aplinkoje, ir tiek gimtąją, tiek valstybinę kalbas  vartoti pagal poreikį ir kontekstą.

 

Naujas knygas galite skaityti Humanitarinių mokslų skaitykloje (III a., 306 kab.). Norėdami rasti daugiau informacijos šia ir kitomis temomis, galite pasitelkti socialinių ir humanitarinių mokslų informacijos paieškos konsultantus (daugiau informacijos rasite čia) arba savarankiškai naudotis portalu ibiblioteka.lt.