Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliutracija 2024 m. kovo 6 d.

Kviečiame naudotis terminuotos prieigos RILM muzikos enciklopedijų duomenų bazėmis

Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai iki 2024 m. balandžio 30 d. suteikta terminuota prieiga prie MGG Online (Die Musik in Geschichte und Gegenwart) ir RME(RILM Music Encyclopedias) duomenų bazių. Jos prieinamos Nacionalinės bibliotekos kompiuterių tinkle ir prisijungus nuotoliniu būdu naudojant skaitytojo pažymėjimą.

RME (RILM muzikos enciklopedijos) yra nuolat besiplečiantis viso teksto žinynų rinkinys profesionalams ir mėgėjams. Čia išsamiai aprėpiamos svarbiausios istorinės muzikologijos, etnomuzikologijos ir teorijos kryptys ir dalykinės sritys, o temos svyruoja nuo populiariosios muzikos ir roko, operos, instrumentų, bliuzo bei gospelo iki muzikos įrašų ir moterų kompozitorių. Duomenų bazės turinys apima kelias šalis ir kalbas – šiuo metu tai anglų, vokiečių, prancūzų, italų, čekų, olandų, graikų, portugalų, slovakų ir ispanų. Kasmet į duomenų bazę įkeliamos naujos enciklopedijos, o „Komponisten der Gegenwart“ enciklopedija atnaujinama periodiškai. 2024 m. RME viso teksto enciklopedijų kolekciją sudaro 69 pavadinimai, išleisti nuo 1775 m. iki šių dienų, apimantys daugiau nei 350 000 įrašų.

MGG Online yra bendroji muzikos enciklopedija. Ji yra enciklopedinė tikrąja klasikine prasme: siūlo išsamius straipsnius apie kiekvieną muzikos aspektą ir daugelį susijusių sričių, tokių kaip literatūra, filosofija ir vizualieji menai. MGG Online yra antrasis spausdintas MGG leidimas, išleistas 1994–2008 m. Ši enciklopedija taip pat nuolat atnaujinama ir pildoma.

RME ir MGG Online muzikos enciklopedijų duomenų bazės yra RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) šaltinių dalis. RILM yra bendras Tarptautinės muzikos bibliotekų, archyvų ir dokumentacijos centrų asociacijos (IAML) projektas, kuriantis išteklius muzikos tyrinėtojų bendruomenei. Tai tarptautinio bendradarbiavimo organizacija, paremta UNESCO modeliu. Organizacija įsipareigojusi dokumentuoti pasaulio žinias apie visas muzikines tradicijas ir padaryti jas prieinamas mokslinių tyrimų ir atlikėjų bendruomenėms visame pasaulyje per skaitmenines kolekcijas ir pažangius įrankius.

Norėdami duomenų bazėmis RME ir MGG Online naudotis ne bibliotekoje, turite prisijungti nuotoliniu būdu. Vartotojo vardas – skaitytojo pažymėjimo, registruoto Nacionalinėje bibliotekoje, numeris. Slaptažodžio įvesti nereikia. Prisijungus atsivers bibliotekos prenumeruojamų duomenų bazių sąrašas, jame galite pasirinkti pageidaujamą duomenų bazę.