Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 12 d.

Publikuota „Analizinių retrospektyviųjų 1832–1944 m. bibliografinių įrašų lietuvių kalba atrankos metodika“

Nacionalinės bibliografijos leidinyje „Lietuvos bibliografija. Serija C. Lietuviškų periodinių leidinių publikacijos“ retrospektyviuoju būdu bibliografiškai aprašomos 1832–1944 m. vienkartinių, periodinių ir tęstinių leidinių Lietuvoje ir užsienyje lietuvių kalba lietuviškos publikacijos. Iki šiol serijoje C išleistos 34 knygos, kuriose užregistruota 178 tūkst. publikacijų. Tai sisteminė bibliografinė pagalba dirbantiems su senąja lietuvių periodika.

Serijos C rengimas formavosi kaip praktinė bibliografinės veiklos sritis, prižiūrima nacionalinės bibliografijos rengėjų. Šioje publikacijų atrankos metodikoje esminis dėmesys yra sutelkiamas į artimą perspektyvą: XX a. 2–5 deš. lietuvišką periodinę spaudą, t. y. į tuos darbus, kurie yra sistemingai planuojami ir kurių rezultatyvumui užtikrinti iškilo poreikis iš naujo peržiūrėti aprašomų publikacijų atranką. Metodikoje, įgyvendinant vertingumo, ekonomiškumo ir socialinio sąlygotumo principus bei atsižvelgiant į technologinį kontekstą, įtvirtintos analizinių įrašų atrankos nuostatos.

Skiriama serijos C rengėjams: Kauno apskrities viešajai bibliotekai, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekai, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ir Vilniaus universiteto bibliotekai.

Parengė Tomas Petreikis

Prieinama internetu Nacionalinės bibliotekos „Metodologijos paskyroje“.