Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 5 d.

Kūrybiškiausių knygų dvyliktukas: rinkimės ir skaitykime!

Kaip ir kasmet, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto literatūrologai padeda skaitytojams pastebėti ir pasirinkti išskirtines lietuvių autorių knygas. Atrinkti kūriniai neretai įvertinami ir kitais reikšmingais apdovanojimais.

2003 m. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas įsteigė kasmetę premiją už kūrybiškiausią praėjusiais metais išleistą šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrinį. Laureatą iš dvylikos kandidatų slaptu balsavimu renka instituto literatūrologų vertinimo komisija. Atrankos kriterijus – kūrybiškumas. Laureatas skelbiamas per Vilniaus knygų mugę, premija įteikiama Vileišių rūmuose minint Kovo 11-ąją.

Kūrybiškiausia knyga išrinkta jau 21-ą kartą – 2023 metų apdovanojimas skirtas Danutei Kalinauskaitei už romaną „Baltieji prieš juoduosius“.

Knygos viršelisBaltieji prieš juoduosius : romanas / Danutė Kalinauskaitė. – Vilnius : Tyto alba, 2023. – 201 p.

Prozininkė Danutė Kalinauskaitė yra išleidusi tris apsakymų ir novelių knygas, 2023 m. debiutavo ilgai lauktu romanu „Baltieji prieš juoduosius“. Šis kūrinys – tai ir nuotykinis romanas, ir šachmatų partiją primenanti atminties kova su užmarštimi, ir kinematografiška apie du šimtmečius aprėpianti žmonių ir likimų galerija. Kartu tai – Lietuvos praeities paveikslas, dramatiškiausi jos momentai iki pat šių dienų.

 

Knygos viršelisĮsitvėrimai : eilėraščiai / Rimvydas Stankevičius. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 113 p.

„Įsitverti“ reiškia ir įsikabinti į kažką, ir įtvirtinti save kažkokioje vietoje, erdvėje, apgyvendinti ją savimi, žodžiu, nuo Dievo „tverti“, – teigia autorius.

Šį dešimtąjį Rimvydo Stankevičiaus poezijos rinkinį sudaro trys skyriai: pirmas – „Budimo palata“ – labiau sutelktas į dabarties būsenas, antras – „Šviesos kaimynystėje“ – brėžia poeto biografijos liniją, fiksuodamas dvasines patirtis, susijusias su amžiaus ir gyvenimo dominančių kaita, o trečias – fiksuoja individualų, intymų žmogaus santykį su tikrove.

 

Knygos viršelisMikrosfera : eilėraščiai / Justina Žvirblytė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 83 p.

2023 m. „Pirmosios knygos“ konkurso laimėtoja poezijos kategorijoje.

„Į knygą pakliuvę tekstai radosi stebint mikro - ir makroobjektus, vidines ir išorines sistemas. Pastebėjau, kad poezijoje galioja tie patys dėsniai kaip ir gamtoje – pavyzdžiui, dideli dalykai, pakankamai nuo jų nutolus, pasidaro absurdiškai maži. Gal ir gerai?“ – sako J. Žvirblytė.

 

Knygos viršelisMoneta & labirintas : romanas / Mantas Adomėnas. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2023]. – 573 p.

Mantas Adomėnas – Vilniaus universiteto klasikinės filologijos studijų absolventas, Kembridžo universiteto filosofijos mokslų daktaras, politikas. Intelektualus šnipų romanas „Moneta & labirintas“ – pirma grožinė autoriaus knyga ir dilogijos pirma dalis. Kūrinys sulaukė didelio populiarumo ir įvertinimo. „Rašiau tokią knygą, kokią ir pats norėčiau perskaityti, – o pasirodė, kad ji įdomi labai dideliam žmonių ratui“, – teigia M. Adomėnas.

 

Knygos viršelisNamas anapus upės : įvairių laikų istorijos : apsakymai / Alvydas Šlepikas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 99 p.

Alvydas Šlepikas – poetas, prozininkas, scenarijų autorius, režisierius. Žinomiausias jo kūrinys – romanas „Mano vardas – Marytė“ išverstas į daugelį užsienio kalbų. Naujausia autoriaus knyga „Namas anapus upės“ – septynių apsakymų rinkinys. Jame gvildenamos atskirties, išsilaisvinimo, pabėgimo nuo kaltės temos. Rašytojas realistinį pasakojimą derina su fantastiniais vaizdiniais, pasakoms būdingu paslaptingumu.

 

Knygos viršelisNaujagimiai : novelių romanas / Jurga Tumasonytė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 244 p.

Šis novelių romanas – apie pažinimo džiaugsmą, gražių idėjų ir baisių nuodėmių atsiradimą, apie ratu kaskart vis kitaip besisukančią istoriją, karą, vaikystę, motinystę ir stiprų troškimą gyventi. Kiekviena novelė turi vienokią ar kitokią jungtį su kitomis novelėmis, autorė kuria savitą, hipnotizuojantį pasaulį ir lydi skaitytoją nuo menamų XIX a. įvykių iki tolimos ateities.

 

Knygos viršelisNeatsimerk, Viešpatie : [eilėraščiai] / Vytautas Kaziela. – Kaunas : Kauko laiptai, 2023. – 94 p.

Naujausioje autoriaus knygoje jaučiamos egzistencinės būsenos, ribinės situacijos, pasirinkimo būtinybė. Antroje rinkinio dalyje – „Skeveldros“ atvirai kalbama apie agresoriaus karą Ukrainoje, didvyrišką narsios, laisvę branginančios tautos pasipriešinimą okupantams.

„Vytauto Kazielos eilėraščių rinkinys „Neatsimerk, Viešpatie“, be abejonės, yra vienas ryškiausių šiais metais poezijos knygų, unikalus ir savo tematika, ir stilistika“, – vertina Gediminas Jankus.

 

Knygos viršelisNedetektyvai : trumpos istorijos / Augminas Petronis. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 109 p.

2023 m. „Pirmosios knygos“ konkurso – pirmoji vieta prozos kategorijoje.

„Esu Augminas Petronis, man dvidešimt aštuoneri, dirbu kartais įdomų, tačiau apskritai ne itin reikšmingą darbą LR Seime. Mėgstu šeimos ir bičiulių draugiją, knygas ir įvairią keistą muziką.

Jauni menininkai mėgsta sakyti, kad į savo darbus įdėjo daug savęs. Manęs „Nedetektyvuose“ beveik nėra. Pasirodau tik probėgomis, tik kaip statistas, tik 75–76 psl. Manau, dėl to tik geriau. Neturėjau kūrybinės intencijos išlydyti vidinę savastį, paversdamas ją spaudos ženklų srautu. Norėjau, kad tiems, kas skaitys šias trumpas istorijas, jos teiktų malonumą, kokį keistiems (gerąja prasme) žmonėms teikia tūkstančio detalių dėlionės, lyginamoji kalbotyra ar juostinė fotografija. Bet štai paradoksas: atrodo, didžiausią skaitymo malonumą teikia tos knygos, kuriose siekiama šio to daugiau nei tik suteikti malonumą“, – sako autorius.

 

Knygos viršelisPasakų parkas : eilėraščiai / Simonas Bernotas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 82 p.

Antrojoje poeto, vertėjo Simono Bernoto eilėraščių knygoje „Pasakų parkas“ vienas Vilniaus parkų tampa kūrinio temine ašimi, kuri žymi tiek konkrečią Vilniaus miesto erdvę, tiek neišsipildžiusią šios erdvės utopiją. Rinkinyje žaismingai atskleidžiamos žiaurumo, geismo, išsiskyrimo, susvetimėjimo temos, autoriui svarbi kalbos problema, reikšmės kūrimo ir ribotumo klausimas.

 

Knygos viršelisPavojingi žodžiai : romanas / Undinė Radzevičiūtė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 176 p.

Ši devintoji Undinės Radzevičiūtės knyga apibūdinama kaip šiuolaikinės kultūros metafora.  „<...> literatūrinę gyvastį ir sveiką protą grąžinanti mūsų laikų (pastarųjų dvejų metų) refleksija, nestinganti puikios parodijos ir virstanti įsimintina metafora (tiesa, galinti erzinti rusicizmais)“, – knygą apibūdina literatūrologė Jūratė Čerškutė.

 

Knygos viršelisSpalvinimo knygelė draugams : eilėraščiai / Tadas Zaronskis. – [Vilnius] : Bazilisko ambasada, [2023]. – 81 p.

Tadas Zaronskis – poetas, vertėjas, publicistas, nuo 2010 m. jo eilėraščiai publikuojami kultūrinėje spaudoje ir almanachuose. Rašytoja, literatūros kritikė dr. Virginija Cibarauskė rašo: „Tado Zaronskio debiutinio eilėraščių rinkinio pavadinimas „Spalvinimo knygelė draugams“ klaidina. Tikiesi, kad būsi vienas iš draugų ir gausi paspalvinti, savimi užpildyti tekstus, bet nutinka atvirkščiai – tai eilėraščiai nuspalvina, užpildo skaitantįjį. Kokios jų spalvos? Postromantizmo ir ekspresionizmo miksas su veriančiais ironiškojo egzistencializmo blyksniais...“

 

Knygos viršelisUž Onos ir Bernardinų : 2016–2023 metų eilėraščiai / Tomas Venclova. – Vilnius : Apostrofa, [2023]. – 92 p.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Tomo Venclovos naujame eilėraščių rinkinyje „Už Onos ir Bernardinų“ – trisdešimt vienas per pastaruosius septynerius metus sukurtas eilėraštis. Pasak poeto, eseisto Alfonso Andriuškevičiaus, „smagi epikos ir lyrikos jungtis: ir istoriška, mitologiška, panoramiška, ir jautru, asmeniška, intymu“.