Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 22 d.

#mES20 | Paroda, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų sukakčiai

Paroda #mES20, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų sukakčiai, pasakoja apie ilgą ir sudėtingą kelią, kurį atkūrusi nepriklausomybę nuėjo Lietuva, siekdama integruotis į Europos Bendriją. 

Pradėjusi nuo disidentinių ir pogrindinių judėjimų, kovojusių už nepriklausomybę ir tarptautinį pripažinimą, Lietuva žengė pirmuosius žingsnius į Europos Bendriją, siekdama politinio ir ekonominio stabilumo bei tarptautinio palaikymo.

Paroda vaizdžiai pristato, kaip buvo kuriamos ir stiprinamos santykių su Europos Bendrija gijos, pradedant pirmaisiais oficialiais susitikimais ir sutarčių pasirašymu, baigiant derybomis dėl narystės Europos Sąjungoje ir visuomenės nuomonės formavimu šiuo klausimu. Ypatingas dėmesys skiriamas 2003 m. referendumui – jis itin reikšmingas Lietuvos narystei Europos Sąjungoje – ir pirmiesiems metams Europos Sąjungoje, lėmusiems daugybę tiek politinės, tiek ekonominės šalies plėtros pokyčių.

Ekspozicija taip pat atspindi visuomenės požiūrių įvairovę eurointegracijos klausimu, pateikdama prieštaravimus ir palaikymą, su kuriuo susidūrė šalis siekdama Europos Sąjungos narystės. „Namų darbai“, tokie kaip Ignalinos atominės elektrinės uždarymas ar žemės pardavimo užsieniečiams reguliavimas, parodo, kokius iššūkius Lietuva turėjo įveikti integracijos procese.

Parodos lankytojai turės išskirtinę galimybę pamatyti Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties originalą ir rašiklį, kuriuo pasirašytas šis istorinis dokumentas, taip pat kitus artefaktus, siejamus su istoriniais procesais.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos erdvėse pateikiama paroda #mES20 – tarsi gidas, kviečiantis lankytojus susimąstyti apie Lietuvos kelią į Europą, narystės Europos Sąjungoje reikšmę ir ateities perspektyvas.

Paroda eksponuojama Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atrijuje (III a.) ir Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.).

Parodos laikas: 2024 m. balandžio 26 – birželio 9 d.

*

Parodą bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija parengė Mindaugas Tamošaitis, Dovydas Matrosovas, Sigita Černevičiūtė, Ilona Strumickienė, Jūratė Imbrasaitė, Andrius Šuminas, Evald Stasilo.

Parodos architektūra – Vytautas Gečas.

Grafinis dizainas – Emilija Dobrovolskienė, Brigita Bukialytė.

Koordinatorė Milda Dainovskytė.

Už pagalbą rengiant parodą dėkojame Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai, Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybai,  Lietuvos valstybės naujajam archyvui, Lietuvos centriniam valstybės archyvui, Lietuvos ypatingajam archyvui,  Lietuvos Respublikos Seimo archyvui, Lietuvos nacionaliniam muziejui, Pinigų muziejui ir Lietuvos bankui, Kauno miesto muziejui, Vytauto Didžiojo karo muziejui, Valstybės duomenų agentūrai, Valstybės sienos apsaugos tarnybai, Lietuvos radijui ir televizijai, „Lietuvos rytui“, „Lietuvos aidui“, „Respublikai“.

Taip pat dėkojame Vilmai Akmenytei-Ruzgienei, Vyteniui Povilui Andriukaičiui, Daliai Kutraitei, Jonui Staseliui, Giedrei Streikauskaitei, Andrejui Tomenko, Dariui Žeruoliui.

Organizatorės: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.