Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. gegužės 14 d.

Paroda „Jūra – Yura. Kodo Chijiiwos fotografija“

Gegužės 28 d. 17 val. kviečiame į šiuolaikinio japonų fotografo Kodo Chijiiwos (g. 1976 m., Japonija) parodos „Jūra – Yura“ pristatymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Šis pavadinimas – homofoninis derinys, įvardijantis dialogą tarp jūros ir drebėjimo (virpėjimo) (jap. yura). Vandenynų paviršių įtūžį, vėjo energiją, virsmo nekintamumą – visa tai fotografas perteikia, naudodamas dvigubos ekspozicijos techniką. Tylūs K. Chijiiwos fotografijų vaizdai sąveikauja su lietuvių kompozitoriaus ir dailininko M. K. Čiurlionio kūryba, kurioje jūros tema užima ypatingą vietą.

Didžioji K. Chijiiwos fotografijų dalis yra sukurta per pastaruosius du dešimtmečius UNESCO saugomoje Jakušimos saloje, kur autorius ir gyvena.

Sudėtingame nūdienos pasaulyje, globalių krizių, karo ir klimato kaitos fone ši fotografijų paroda kviečia užmegzti ryšį su gamta – pajusti jos stiprybę ir alsavimą. Eksponuojamos fotografijos primena mus supančios neramios gamtos grėsmes, jos didybėje esančio žmogaus bejėgiškumą. Autoriaus darbuose perteikiamas nuolatinio virsmo pojūtis atsispindi ir svarbiuose japonų literatūros tekstuose, keletas jų fragmetų pateikiama parodoje.

„Gamta fotografo darbuose – unikalus pulsavimas, kuriame susijungiame su visata, liudijantis kad viskas, ką vienija daugialypė gyvenimo įvairovė, yra susiję. Chijiiwos fotografijoje pabrėžiamas keturių stichijų – žemės, vandens, oro ir ugnies – egzistavimas. Žmogaus nebuvimas verčia žiūrovą sutelkti dėmesį į kitas peizažą apgyvenusias esybes. Tokie nepailstantys gamtiškųjų energijų ir judesių žaidimai įamžinami menininko virpančiose, gūsių įsiurbtos ir lanksčia paverstos materijos, tokios kaip augalijos pasaulis, fotografijose.“ (kuratorė Yolita René-Šegždaitė)

Paroda Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje bus eksponuojama nuo gegužės 28 d. iki rugpjūčio 4 d.

*

Kuratorė – Yolita René-Šegždaitė

Parodos partneriai:

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Nacionalinis M. K Čiurlionio muziejus

Sklaidos partneriai:

Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos ambasada Japonijoje, Lietuvos kultūros ministerija

Rėmėjai:  

Japan-Lithuanian Friendship Association,
Mimaki,
Euro-Japan fest,
Jet Graph and Hahnemuhle,
Kopa,
Sigma,
Yamatomi