Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. gegužės 17 d.

Psichologijos mokslo naujienos Socialinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos atvirasis fondas papildytas naujais leidiniais psichologijos mokslo temomis. Kviečiame susipažinti su keliomis naujienomis.

Knygos viršelisMetas keistis : ištrūk iš neigiamų mąstymo ir elgesio spąstų / Gitta Jacob, Hannie van Genderen, Laura Seebauer. – Vilnius : Tyto alba, 2024. – 191 p.

Garsios klinikinės psichologijos specialistės pristato savigalbos vadovėlį, skirtą visiems, kurie domisi (schemų) psichoterapija. Autorės siekia padėti geriau suprasti save, savo jausmus, atpažinti elgesio modelius. Pasitelkiant schemų terapijos režimų teoriją, aiškinamasi, kokiais metodais ir etapais galima keisti įsigalėjusius elgesio modelius, kur tai yra reikalinga ir prasminga

 

Knygos viršelisSmegenų gebėjimas gyti : smegenų plastiškumas, nepaprasti atradimai ir pasveikimo istorijos / Norman Doidge. – Vilnius : Kitos knygos, 2023. – 415 p.

Kanadoje gyvenantis mokslininkas, psichiatras, psichoanalitikas, Niujorko ir Toronto universitetų bendradarbis N. Doidge’as, knygos „Save keičiančios smegenys“ autorius knygoje „Smegenų gebėjimas gyti“ tęsia neuroplastinio smegenų gijimo temą. Sudėtingus reiškinius, vykstančius mūsų smegenyse, autorius aprašo paprastai ir aiškiai, visiems suprantama kalba. Mokslininkas siūlo panaudoti vieną pagrindinių smegenų savybių – gebėjimą keistis, persitvarkyti ir taip įveikti neigiamus smegenų funkcionavimo aspektus.

 

Knygos viršelisKūno ir proto išmintis : [kaip įveikti stresą, skausmą ir ligas taikant sąmoningumo praktikas] / Jon Kabat-Zinn. – Vilnius : Alma littera, 2024. – 684 p.

Masačusetso universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus emerito, streso mažinimo klinikos įkūrėjo, medicinos mokslų daktaro, rašytojo Jono Kabat-Zinno knyga „Kūno ir proto išmintis“ – praktinis vadovas, kuriame aiškiai išdėstyta, kaip lavinti dėmesingą įsisąmoninimą ir ugdyti optimistinį požiūrį į žmogaus prigimtį. Vadovas padės susikurti asmeninę meditacijos praktiką ir išmokti, kaip pasitelkus dėmesingą įsisamoninimą pagerinti savo sveikatą ir pagyti. Knyga ir joje aprašytas streso mažinimo klinikos darbas padėjo atsirasti naujai medicinos, sveikatos priežiūros ir psichologijos sričiai, o kartu ir augančiam mokslui apie dėmesingą įsisamoninimą ir jo poveikį sveikatai bei gerovei.

 

Knygos viršelisTobulumo spąstai : kaip mus veikia perfekcionizmas ir kaip iš jo išsilaisvinti / Thomas Curran . – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, 2023. – 301 p.

Thomasas Curranas, Londono ekonomikos mokyklos psichologijos profesorius, apžvelgdamas mokslinius ir ekonominius tyrimus, atskleidžia, kas skatina perfekcionizmo įsigalėjimą ir kaip tai veikia mūsų gyvenimą – nuo asmenybės iki ekonomikos. Šiuolaikinėje visuomenėje tapęs galinga varomąja jėga perfekcionizmas įtraukia žmones į nesibaigiančias tobulybės paieškas, dėl to esame nepatenkinti geriausiais pasiektais rezultatais, įgyvendintais tikslais. Autorius tikisi, kad knyga padės naujai pažvelgti į perfekcionizmą – iš kur jis kyla ir kaip mus veikia, padės susitaikyti su savimi, kurti gyvenimo būdą, kuriame daugiau vietos dermei ir žmogiškųjų ribų pripažinimui.

 

Knygos viršelisDopaminas: troškimo molekulė : viena jūsų smegenyse esanti cheminė medžiaga yra atsakinga už meilę, seksą, kūrybiškumą – ir žmonijos likimą / Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long. – Vilnius : Kita perspektyva, 2023. – 287 p.

Tik 0,0005 proc. smegenų ląstelių gamina dopaminą, tačiau jų  įtaka žmogaus elgesiui milžiniška. Suprasdami, kaip veikia dopaminas, galime paaiškinti ir net numatyti žmonių įvairiose srityse: kuriant meną, literatūrą ir muziką, siekiant sėkmės, atrandant naujus pasaulius ir naujus gamtos dėsnius, mąstant apie Dievą – ir įsimylint. Knygos autoriai supažindina su molekule, palikusia atspaudą kiekviename žmogiškosios prigimties aspekte – nuo troškimų ir narkotikų iki politikos ir progreso. Visus, kuriems svarbi gyvenimo pilnatvė, mokslininkai kviečia rasti harmoniją, įveikti dopaminerginės stimuliacijos pagundas ir sutramdyti nenumaldomą alkį turėti daugiau.

 

Knygos viršelisManipuliacijų efektas : kaip atpažinti ir nepasiduoti gniuždančiam klaidinimui, kuriuo kiti siekia kontroliuoti tavo gyvenimą / Robin Stern. – Vilnius : Liūtai ne avys, 2024. – 382 p.

Kaip teigia knygos autorė, žymi psichoanalitikė dr. Robin Stern, parašyti knygą ją įkvėpė gniuždomo klaidinimo poveikis, su kuriuo susidūrė daugybė jos pacienčių. Tai specifinės rūšies smurtas, nepastebimas elgesio dėsningumas, galintis palaužti net ir savimi tvirtai pasitikinčios moters savigarbą. „Manipuliacijų efektas“ padės skaitytojui suprasti, iš naujo apmąstyti ir galiausiai išsilaisvinti iš gniuždančių santykių asmeniniame gyvenime.