Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. gegužės 29 d.

Dovana Nacionalinei bibliotekai – tritomis Eugenijaus Skerstono albumas

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skaitytojų, besidominčių vilniečių gyvensenos kultūra, laukia maloni staigmena. Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje jau galima susipažinti su profesoriaus, socialinių mokslų daktaro Eugenijaus Skerstono knyga „Privatus Vilnius. Interjerų gyvenimai = Private Vilnius. Life of interiors = Prywatne Wilno. Życie wnętrz“. Unikalus trijų tomų trikalbis (lietuvių, anglų ir lenkų kalbomis) albumas, iliustruotas fotografo Augio Narmonto, išsamiai atspindi vilniečių interjero detales.

Vilniaus 700-ajam gimtadieniui dedikuotas išskirtinis leidinys Nacionalinei bibliotekai ir keletui kitų bibliotekų buvo padovanotas albumo leidybą parėmusios kredito unijos „Taupa“ iniciatyva. Perduodant dovaną, albumą išleidusios leidyklos „Žara“ direktorė Ramutė Žandarienė pabrėžė, kad panašaus pobūdžio leidiniais gali pasigirti tik kelios Europos sostinės ir didieji miestai, o specialistai jau dabar gretina šį albumą su žymiausio XX a. pirmosios pusės Vilniaus fotometraštininko Jano Bulhako leidiniais apie Vilnių.

„Šis albumas – tai dvylika metų brandintos svajonės išsipildymas ir mano dovana Lietuvos sostinei jubiliejinio gimtadienio proga. Ypač džiaugiuosi, kad rėmėjų dėka šis albumas dabar dovanojamas ir meninio profilio bibliotekoms visoje Lietuvoje“, – knygos perdavimo metu kalbėjo leidinio autorius prof. dr. E. Skerstonas. Pasak profesoriaus, šis tritomis albumas – tai mūsų gyvensenos kultūros dokumentika, užfiksuota pravėrus vilniečių namų duris. „Tai mūsų daiktiškoji tikroji kultūrinė vilniečių tapatybė. Dar niekada negyvenome taip gerai ir taip gražiai, noras estetizuoti savo gyvenamąją aplinką vis didėja, ir tai reikia fiksuoti, įamžinti.“

Nuoširdžiai dėkojame prof. dr. Eugenijui Skerstonui, leidyklai „Žara“, kredito unijai „Taupa“ ir kviečiame apsilankyti Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje (V a., 508 kab.), kuri atvira pirmadieniais–penktadieniais 8–21 val.; šeštadieniais ir sekmadieniais 10–18 val.