Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. gegužės 31 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2024 m. 5-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo veiklą pasakoja vaikų literatūros ekspertė, IBBY Lietuvos skyriaus narė Eglė Baliutavičiūtė ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė Nideta Jarockienė.

Įvykis. Balandžio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pasirašytas pirmas Lietuvos bibliotekų asociacijų bendradarbiavimo ketinimų protokolas. Savo parašais jį patvirtino visų septynių Lietuvos bibliotekų asociacijų vadovės. „Tarp knygų“ redakcija paklausė, kaip jos vertina šį dokumentą. Parengė Vaiva Markevičiūtė.

Šiandien aktualu. Šių metų pavasarį minint Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 20-metį, balandžio 23–29 d. vykusi Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė šį valstybės gerovei ir saugumui svarbų įvykį pasirinko pagrindiniu savaitės akcentu. Vienas svarbiausių savaitės renginių – šiai temai skirta konferencija „Bibliotekos Europos šeimoje“. Koks bibliotekų kokybinis virsmas per pastaruosius 20 metų, pasakoja Rasa Januševičienė.

Pokalbis. Pristatome geriausią 2023 m. bibliotekininkę – ja išrinkta Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Komunikacijos ir informacijos skyriaus vedėja Ramunė Balčikonienė. Pašnekovė atvirauja, ką mano apie specialiąsias bibliotekas, dėl ko jai suspaudžia širdį ir kodėl visuomeniniuose pastatuose taip svarbu prieinamumas. Kalbėjosi Asta Stirbytė.

Tema: viskas apie stalo žaidimus. Tęsdami redakcijos kartu su Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija rengiamą straipsnių ciklą apie stalo žaidimus, siūlome sužinoti, kaip jie kuriami. Straipsnyje kviečiame žvilgtelėti į vieną intymiausių žaidimų kūrimo etapų – idėjos gimimą autoriaus galvoje, jos kismą ir augimą iki visaverčio prototipo, kurio ir leidėjui pasiūlyti ne gėda. Parengė Tadas Kastanauskas, Dmitrijus Babičius ir Vaiva Markevičiūtė.

Projektai. Pirmoji tarptautinė skaitmeninė knygų anonsų biblioteka: kas tai? kas ir kodėl ją sukūrė? Įgyvendindamos sumanymą, jėgas bendram projektui suvienijo Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir Italijos visuomeninė organizacija „JUMP – Gioventù in Risalto“. Septyni partneriai iš Italijos, Vokietijos, Slovėnijos, Graikijos,  Prancūzijos ir Lietuvos porą metų vykdė projektą, kuriuo siekta pagerinti suaugusių dalyvių skaitmeninių žinių įgūdžius sukuriant specialią platformą, kurioje būtų skelbiami perskaitytų knygų anonsai. Projektą pristato Vida Sekonienė.

Biblioteka ir jos vardas. Jau dešimt metų, kai raseiniškiai su pasididžiavimu taria – Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka. Anapilin išėjus Raseinių garbės piliečiui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Marcelijui Martinaičiui (1936–2013), nė nekilo abejonių, kaip atnaujinti įstaigos pavadinimą ir taip įamžinti iškilųjį kraštietį. Daina Sutkevičienė pasakoja, kokios bibliotekoje susiformavo su poeto atminimu susijusių veiklų tradicijos.

Sukaktys. Šiemet minime inžinieriaus, publicisto, visuomenės veikėjo, Didžiojo Vilniaus seimo delegato, Lietuvių mokslo draugijos nario Antano Macijausko (1874–1950) 150-ąsias gimimo metines. 2024-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė A. Macijausko metais. Apie šį atkaklų ir drąsų Biržų krašto žmogų, kuris nepabūgo teisiškai susiremti su Rusijos imperijos viršūnių valdininkais, žinome per mažai. Šią klaidą padeda ištaisyti Liuda Prunskienė.

Geroji patirtis. Vienas iš šiuolaikinės bibliotekos veiklos barų – palaikyti ryšius su įvairiose pasaulio šalyse veikiančiomis bibliotekomis ir jų asociacijomis, kad būtų keičiamasi žiniomis ir patirtimi, sužinoma apie bibliotekų informacines naujoves bei tendencijas. Sėkmingai šioje srityje, vykdydama tarptautinius projektus, užmegzdama naujų partnerysčių, dirba Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Apie šią patirtį pasakoja Virginija Švedienė.

Ką skaityti. Norisi paskaityti, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Dovilė Kraujelytė (nei_dienos_be_knygos).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Siūlome naujieną – Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galite užsisakyti metinę PDF varianto prenumeratą.

Spausdintinį žurnalą taip pat galima įsigyti Nacionalinės bibliotekos knygyne (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį vieną mėnesį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Jau 10 metų, kaip Raseinių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas Marcelijaus Martinaičio vardas. Nuotraukoje – prie bibliotekos 2021 m. iškilusi „Kukučio“ skulptūra (aut. Algimantas Šlapikas); iškalti žodžiai: „Žiūri Kukutis – mato Kukutį. Klausos Kukutis – girdi Kukutį. Kalba Kukutis ir supranta, kad kalba Kukutis“ (iš M. Martinaičio „Kukučio baladžių“). Samantos Klapatauskaitės nuotr.