Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. gegužės 31 d.

Nauji leidiniai Laisvalaikio skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaityklos fondas papildytas naujomis knygomis. Kviečiame susipažinti.

Vilties knyga / sudarė Inga Juodkūnė. – Vilnius : Sofoklis, [2023]. – 157, [1] p. 

„Jaunimo linijos“ inicijuota knyga, kurioje pateikiamos Lietuvoje žinomų žmonių istorijos apie sunkiausius jų išgyvenimus. Šia knyga norima supažindinti visuomenę su psichikos sveikatos problemomis ir parodyti, jog su jomis susiduria visi. Istorijos atskleidžia, kaip mums visiems pažįstami žmonės išsprendė savo problemas, kaip jiems tai sekėsi, kiek pastangų kainavo ir kaip ilgai tai tęsėsi.

 

Knygos viršelisKotryna Jogailaitė : rožės ir akmens karalienė / Eva Mattsson. – Kaunas : Obuolys [i.e. Lectio divina], [2024]. – 367, [1] p. 

Debiutinė švedų meno istorikės knyga, kurioje aprašoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo Žygimanto Augusto sesers gyvenimo istorija. Tai „karo nuotakos“ biografija, kurioje – ne tik pačios Kotrynos Jogailaitės gyvenimo, bet ir jos šeimos kilmės istorija. Drauge tai yra istorija apie Renesanso pradžią Švedijoje ir politinių santuokų, paplitusių to meto Europoje, grimasas. Galima sakyti, jog knyga yra savotiškas kasdienybės istorijos žanras, kai šalia istorijų, žinomų iš istorijos vadovėlių, galima aptikti pačių įvairiausių nereikšmingų, bet įdomių faktų apie heroję ir to meto gyvenimo kasdienybę.

 

Knygos viršelisKaip aš mečiau : romanas / Sigitas Parulskis. - Vilnius : Alma littera, 2024. – 238 [1] p.

Šios knygos pristatyme autorius, atsakydamas į jam užduotą klausimą, pareiškė: „Aš pakeičiau lietuvių literatūrą su šia knyga.“ Ir nors sunku pasakyti, juokavo jis ar kalbėjo rimtai, vos atsivertus šią knygą matyti, jog tądien ištartas teiginys turi pagrindo. Ganėtinai monotoniškoje lietuvių literatūroje ši knyga išsiskiria. Sigitas Parulskis pasakoja apie pagrindinio veikėjo Sigito išgyvenamą vidinę kelionę, kuri, kaip ir visos kitos tokio tipo kelionės, sunkiai suvokiama žmogaus protu. Tai – kūrinys apie gyvenimo malonumus ir jų stygių.

 

Knygos viršelisLieka tik oras : [romanas] / Juan Gómez Bárcena. – Vilnius : Alma littera, 2024. – 510, [2] p.

Knygoje pasakojama vieno mažiau nei šimtą gyventojų turinčio Ispanijos kaimelio istorija. Tai nėra istorija apie tam tikrą istorinį įvykį ar neįtikėtiną nutikimą, tai – paties miestelio ir jo gyventojų egzistencijos ir evoliucijos istorija. Tame pačiame puslapyje aprašytus, iš pažiūros identiškus įvykius gali skirti šimtmečiai. Tokie kontrastai privers skaitytoją susimąstyti apie žmogaus gyvenimo banalumą, laikinumą ir prasmę.

 

Knygos viršelisKaras ir bausmė : Rusijos įsiveržimo į Ukrainą istorija / Michail Zygar. – Vilnius : Briedis, 2023. – 402, [5] p.

Berlyne gyvenančio rusų žurnalisto knyga, kurią galima pavadinti savotišku atsaku Vladimiro Putino istorijos interpretacijai. Ukrainos valstybingumo istorija aprašoma pasitelkiant pavienių istorinių asmenybių, atsakingų už mūsų laikais paplitusius istorinius mitus, gyvenimo epizodus.

 
Malonaus skaitymo.