Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. birželio 6 d.

Atidaryta Vilniaus dailės akademijos magistrantų baigiamųjų darbų paroda „Dezorientacijos tyrinėjimas: vizualinė kelionė“

Birželio 5 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentų baigiamųjų darbų paroda „Dezorientacijos tyrinėjimas: vizuali kelionė“. Parodoje 11 jaunųjų menininkų, remdamiesi savo asmenine patirtimi, kai nuolat didėja informacijos kaupimo srautas, analizuoja ir interpretuoja dezorientacijos, archyvavimo ir kraštovaizdžio tyrinėjimo temas. Kaip skelbia patys parodos sumanytojai, šioje vizualioje kelionėje galioja vienintelė taisyklė – pasiduoti beribėms vaizduotės galimybėms.

Nacionalinė biblioteka ir Vilniaus dailės akademija bendradarbiauja jau ne pirmus metus. Paroda „Dezorientacijos tyrinėjimas: vizuali kelionė“ suteikia abiem pusėms naudingų mainų – biblioteka suteikia savo erdves, o mainais gauna nestandartinių idėjų antplūdį.

Nacionalinės bibliotekos parodų koordinatorė Milda Dainovskytė pasveikino svečius bei kolegas iš Vilniaus dailės akademijos, priminė lankytojams, kad paroda išdėstyta per tris erdves: Lietuvos fotomenininkų sąjungos Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius), Lietuvos fotomenininkų sąjungos Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) ir Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje (III a.).

VDA Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros vedėjas prof. dr. Vytautas Michelkevičius atkreipė dėmesį, kad VDA baigiamųjų darbų parodos Nacionalinėje bibliotekoje jau vyksta penkerius metus iš eilės. VDA studentams, kaip teigė V. Michelkevičius, yra įprasta savo kūrinius pristatyti viešai. Taip pat gaji anksčiau užsimezgusi tradicija baigiamųjų darbų parodų kuratoriaus poziciją siūlyti profesionalams iš išorės – šiemet magistrantų parodą kuruoja Vsevolodas Kovalevskis.

VDA magistratūros studijų programos vadovas Jurijus Dobriakovas sakė, kad džiaugsmą kaskart išlydint studentus į meno pasaulį lydi ir šioks toks liūdesys, nes studentų kūrybiniame procese, teikdami įvairiausias konsultacijas, dažnai glaudžiai dalyvauja Katedros nariai, darbų vadovai. Jis teigė tikintis, kad su buvusiais studentais, o dabar jau nepriklausomais menininkais bus bendraujama ir toliau. J. Dobriakovas taip pat dėkojo Nacionalinei bibliotekai ir Lietuvos fotomenininkų sąjungai, kad kasmet leidžia trumpam įkurti „savo atstovybę“.

Atidarymo metu svečiai turėjo galimybę stebėti Habrielos Darenskos performansą „Після дитячої гри в стрілялки / After the childish shooting game / Po vaikiškų pasišaudymo žaidimų“.

Parodoje dalyvauja menininkai Rimgaudas Barauskis, Gailė Cijūnaitytė, Habriela Darenska, Vaida Jonušytė, Nidas Kaniušas, Aistis Kavaliauskas, Iryna Kovalchuk, Maddalena Locciuro, Liucija Teodora Mikučionytė, Edvinas Sinkevičius, Gintarė Urmonaitė.

*

Parodos kuratorius Vsevolodas Kovalevskis

Nacionalinės bibliotekos parodų koordinatorė Milda Dainovskytė

Nacionalinės bibliotekos parodos techninis vadovas Algirdas Jakas

Grafinis dizainas – Ailenas Matulaitis

Organizatorė Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedra

Partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos fotomenininkų sąjunga

„Dezorientacijos tyrinėjimas: vizuali kelionė“ yra Vilniaus dailės akademijos studentų baigiamųjų darbų parodų programos dalis. Plačiau: www.vdagraduations.lt