Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. birželio 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2024 m. 6-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie ją įtraukusią biblioterapiją pasakoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos valdymo departamento Bibliotekininkystės metodikos ir tyrimų skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja Daiva Janavičienė, o ką Kauno savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka veikia  miesto parkuose, atskleidžia jos Kultūros vadybos skyriaus vedėja Monika Balsevičienė.

Įvykis. Birželio 3–6 d. Vilniuje, Panevėžyje ir Kupiškyje įvyko antrasis Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumas. Renginio metu perskaityta 16 pranešimų, surengtos keturios diskusijos, organizuoti bibliotekų inovatyvių produktų, paslaugų ir įrankių pristatymai demokratinei visuomenei stiprinti. Plačiau kiekvieną forumo dieną apžvelgia Vilija Stokienė.

Šiandien aktualu. Kalba ir technologijos, jų įtaka kalbai, naujos kalbos funkcijos virtualiųjų pasaulių tikrovėje. Apie šiuos ir kitus svarbius dalykus kalbėta jau trečius metus Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos organizuojamoje konferencijoje. Pranešėjų mintis apie kalbinio kūrybingumo šaltinius, kalbą kaip tautinės tapatybės dėmenį, etnokultūrinio sąjūdžio reikšmę, dirbtinio intelekto vaidmenį darant įtaką kalbai perteikia Donata Baniūnienė.

Statistika 2023. Eglė Dikavičienė apžvelgia 2023 m. bibliotekų pateiktus statistinius duomenis. Iš jų matyti, kad bendras šalies bibliotekų tinklas per metus susitraukė 1,4 proc., kultūros sektoriaus bibliotekos sudarė 56 proc. viso bibliotekų tinklo. Koks per metus fiksuotas bendras šalies bibliotekų dokumentų fondo pokytis, kokia lankytojų ir apsilankymų skaičiaus šalies bibliotekose dinamika, kaip keitėsi bibliotekų darbuotojų profesinė sudėtis, sužinosite, skaitydami šią publikaciją.

Tema: viskas apie stalo žaidimus. Susipažinus su lietuvių kūrėjų darbais, matyti, kad dailininkų ir stalo žaidimų idėjų autorių keliai neretai prasilenkia. Kodėl taip nutinka? Dažniausias atsakymas, kurį tenka išgirsti: „Nežinojome, kaip rasti dailininką ar grafikos dizainerį.“ Bet ar lengvai prieinamos informacijos amžiuje tai – tikrai problema? O gal kaltas požiūris: sugalvojau puikią idėją, pats ją ir įgyvendinsiu? Šiuos ir kitus stalo žaidimų iliustravimo klausimus aptaria Eglė Zioma.

Nauji leidiniai. 2024 m. pavasarį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka išleido elektroninę knygą ukrainiečių kalba „Методика бібліотерапії“, kurioje pristatomos biblioterapinių veiklų bibliotekose gairės. Tai – Nacionalinės bibliotekos 2020 m. išleistos Daivos Janavičienės „Biblioterapijos metodikos“ vertimas į ukrainiečių kalbą (vert. Marta Žadeikaitė). Kaip kilo šio vertimo sumanymas, skaitykite šiame numeryje.

Nauji leidiniai. 2024 m. išėjo Vytauto Gudonio dvikalbė (lietuvių ir esperanto) knyga „Aklasis, nustebinęs pasaulį. Vasilijus Jerošenka“ apie legendinę ukrainiečių asmenybę, rašytoją simbolistą, esperantininką, vertėją, poliglotą, pasakotoją improvizatorių, muzikantą, keliautoją, šachmatininką, tiflopedagogą Vasilijų Jerošenką (1890–1952). Ją pristato Povilas Jegorovas.

Žmogus ir laikas. Laima Lisauskienė ir Sandra Grigaravičiūtė pasakoja apie aktyvų Vokietijos santykių su Lietuva iniciatorių bei rėmėją Vokietijos parlamente, Vokietijos ir Baltijos šalių parlamentarų grupės pirmininką Wolfgangą von Stetteną. Nuo pat 1991 m. jis didelį dėmesį skyrė Lietuvos žmonėms – nukentėjusiems koncentracijos stovyklose ir getuose, Sausio 13-osios aukoms, o ypač vilko vaikams. Straipsnyje, remiantis publikuotais ir nepublikuotais šaltiniais, Lietuvos istorikų atliktais ir viešai pristatytais tyrimais, kalbama apie šio veikėjo paramą Lietuvai, pateikiama nemažai daugeliui net negirdėtų faktų.

Biblioteka ir jos vardas. Šiemet Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešoji biblioteka švenčia įkūrimo 85-metį ir mini rašytojo Romualdo Granausko (1939–2014) 85-ąsias gimimo metines. Prieš devynerius metus, 2015-aisiais, minint pirmąsias rašytojo mirties metines, Skuodo bibliotekai suteiktas R. Granausko vardas įpareigojo rūpintis jo kūrybos sklaida ir atminimo įamžinimu. Šią veiklą apžvelgia Birutė Sruogienė.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Siūlome naujieną – Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galite užsisakyti metinę PDF varianto prenumeratą.

Naujausią spausdintinį žurnalo numerį nuo liepos 8 d. taip pat galima bus įsigyti Nacionalinės bibliotekos knygyne (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kviečiame „Tarp knygų“ numerį vieną mėnesį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Lietuvos pažinimo ralio „Mototourism Sprint“ dalyvių startas, tradiciškai vykstantis prie renginio partnerio – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Vilnius, birželio 8 d. VšĮ „Motobaltija“ organizuojamas motociklų ralis šiemet buvo skirtas Lietuvos 20 metų narystės Europos Sąjungoje ir NATO sukaktims, maršrutų temos ir objektai buvo susiję ir su dainų šventės 100 metų jubiliejumi, LDK didikų Pacų, Diplomatų Lozoraičių metais. Įveikę užduotis dalyviai finišavo 2024 m. Lietuvos kultūros sostinėje Kaišiadoryse. Egidijaus Babelio nuotr.