Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. liepos 22 d.

Negalintiems skaityti įprastu būdu Nacionalinėje bibliotekoje bus prieinamos garsinės knygos

Lietuvoje gyvena daugiau kaip 300 tūkst. asmenų, turinčių vienokių ar kitokių sutrikimų, dėl kurių jie negali skaityti įprasto spausdinto teksto. Dėl šios priežasties jie ne savo noru atsiduria informacinėje atskirtyje. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, siekdama mažinti dėl regos sutrikimų ir kitų ligų negalinčių skaityti žmonių atskirtį, pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos audiosensorine biblioteka, kuri įsipareigojo suteikti prieigą prie Elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos (ELVIS) modulio. Nuo šiol įprastu būdu negalintys skaityti Nacionalinės bibliotekos lankytojai arba jų atstovai galės užsiregistruoti ir klausytis arba parsisiųsti į savo įrenginį ELVIS įgarsintus leidinius. Tai padaryti galės apsilankę Nacionalinės bibliotekos muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje.

Kas yra ELVIS?

ELVIS – tai virtuali garsinių knygų biblioteka, kurios fonduose saugoma per 15 tūkstančių populiarių įgarsintų knygų ir žurnalų, skaitmeninių knygų ir elektroninių Brailio leidinių, filmų su garsiniu vaizdavimu ir garso spektaklių. Tarp įgarsintų knygų – naujausios knygos lietuvių kalba, literatūra vaikams, grožiniai ir dalykiniai leidiniai, klasikinė ir moderni literatūra, novelės, biografijos, poezija ir kiti įvairaus žanro kūriniai. Įgarsintų leidinių biblioteka nuolat pildoma.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatomis, prieiga prie ELVIS skaitmeninių leidinių, kurie nėra atviros prieigos, suteikiama tik asmenims, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto.

Kas gali naudotis ELVIS?

  • žmonės, kurių rega silpna dėl amžiaus, ligos ar negalios, dėl to jiems sudėtinga skaityti spaudinius (žurnalus, knygas)
  • vaikai, turintys mokymosi ar raidos sutrikimų, dėl kurių negali skaityti įprastai
  • vaikai ir suaugusieji, turintys skaitymo sutrikimą (disleksiją)
  • žmonės, kurie dėl fizinės negalios ar ligos negali laikyti knygos rankose, versti puslapių, sėdėti
  • žmonės, turintys intelekto negalią ar patiriantys suvokimo sunkumų

ELVIS įgarsintos knygos gali būti prieinamos tik tiems žmonėms, kurie registruodamiesi pateikia dokumentą, patvirtinantį būklę, dėl kurios jie negali skaityti įprastai. Pažymą gali išduoti šeimos gydytojas, optometrininkas ar akių gydytojas. Vaikams tinka logopedo ar Pedagoginės psichologinės tarnybos išduota pažyma.

Kur Nacionalinėje bibliotekoje bus suteikiamos ELVIS paslaugos?

Nuo šiol registruotis ir gauti prieigą prie ELVIS garsinių leidinių Nacionalinėje bibliotekoje galite Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, 508 kabinete (V a.) Čia taip pat galima nemokamai į namus pasiimti grotuvėlius garsinėms knygoms klausyti. Į laikmenas, tinkamas grotuvėliams, garsines knygas įrašys Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos darbuotojai.

Kviečiame susipažinti su ELVIS garsinių knygų biblioteka