Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 16 d.

Renginių savaitė Nacionalinės bibliotekos 105-ojo gimtadienio proga

2024-ieji – šventiniai metai Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai: minimi 105-ieji veiklos metai. Rugsėjo 16–22 d. biblioteka kviečia į turiningą renginių programą.

Visą savaitę bus rengiamos ekskursijos po Nacionalinę biblioteką – ir plačiajai visuomenei, ir žmonėms su negalia (su vertimu į gestų kalbą), vaikams ir suaugusiesiems. Pasiūlysime ir naujieną – dviejų valandų trukmės naktinę ekskursiją po biblioteką. Pritemdytoje bibliotekoje patirsite netikėtų įspūdžių ir pabūsite nestandartinėje ekskursijoje.

Rugsėjo 16 d. 12–14 val. ir 18–20 val. Kino salėje (V a.) vyks kūrybinės valandos „Rudens naktis“ pagal Vinco Mykolaičio Putino, Marcelijaus Martinaičio, Sigito Gedos ir kitų poetų eiles.

Rugsėjo 16 d. 14 val. kviesime į ekskursiją po biblioteką vaikams. Nacionalinė biblioteka yra atvira tiek mažiems, tiek dideliems. Tad lauksime jūsų ekskursijose, kurių metu išsamiau susipažinsite su šiais ypatingais knygų namais, išgirsite įdomių pasakojimų ir atrasite įdomių, dar nematytų bei naudingų erdvių.

Rugsėjo 16 d. 17.30 val. kviesime į ekskursiją po parodą „Išblokštieji“. Parodoje, simboliškai surengtoje minint 80-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių pasitraukimo į Vakarus metines, siekiama atidžiau pažvelgti į priverstinės migracijos reiškinį, įsigilinti ir atskleisti autentiškas gimtuosius namus turėjusių palikti žmonių patirtis.

Rugsėjo 16 d. 21 val. Jūsų lauks naktinė ekskursija po Nacionalinę biblioteką. Ar kada pagalvojote, kaip įdomu būtų užeiti į biblioteką naktį, ištuštėjus erdvėms, nutilus garsams, užgesus šviesoms? Tokia galimybė jau netrukus lauks tų, kurie registruosis į pirmąją naktinę ekskursiją po Nacionalinę biblioteką.

Rugsėjo 17 d. 10 val. ekskursija po Nacionalinę biblioteką. Laukiame jūsų, pasirengę aprodyti knygų namus, paruošę įdomių pasakojimų ir nekantraudami pasidalyti brangiausiu sukauptu turtu – žiniomis.

Rugsėjo 17 d. 14 val. dar vieną ekskursija po biblioteką vaikams.

Rugsėjo 17 d. 12–14 val. ir 15.30–17.30 val. Konferencijų salėje (V a.) vyks kūrybinės valandos „Čiurliadienis“ arba „Sonata Nr. 105“. Dalyviai kviečiami pažinti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir „Knygų šalies“ fonduose saugomas ypatingais UV dažais atspausdintas knygas, taip pat M. K. Čiurlionio talentui skleisti skirtus leidinius, kūrybos ir laiškų citatas.

Rugsėjo 17 d. 18 val. mūsų laukia populiaraus gamtininko Mariaus Čepulio naujos knygos pristatymas „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“ Konferencijų salėje.

Rugsėjo 17 d. 18 val. rengiame ir pasakų kūrybines dirbtuves suaugusiesiems su biblioterapijos elementais „Šventės, dovanos ir dėkingumas“. Su norinčiaisiais atsiverti kūrybiškumui bus kalbama apie pasakų terapiją, apie dovanojimo ir dėkingumo vertybių užkodavimą pasakose, drauge kursime pasakos tęsinį, autentiškai apmąstydami situaciją.

Nacionalinės bibliotekos Kino salėje (V a.) nuo rugsėjo 18 iki 22 d. galėsite susipažinti su retomis archyvinėmis nuotraukomis. Nuotraukų karuselėje – Nacionalinės bibliotekos gyvavimo 105 metų laikotarpio nuotraukų archyvo parodymas visuomenei.

Rugsėjo 18 d. 12 val. moksleivių lauks edukacinės dirbtuvės „Iš rašto istorijos“. Kalbėsime apie rašto istoriją, Martyną Mažvydą ir jo Katekizmą. Prakalboje M. Mažvydo katekizmas kreipiasi į savo skaitytojus kaip gyvas asmuo, knyga kviečia ją priimti, išgirsti ir niekada neatmesti. Dar daug įdomybių atskleis edukacijos partneris – Nacionalinio muziejaus darbuotojai.

Rugsėjo 18 d. 14 val. ekskursija po Nacionalinę biblioteką (būtina registracija).

Rugsėjo 18 d. 18 val. kviesime į kino seansą iš bibliotekos archyvų fondų Konferencijų salėje (V a.). Rodysime režisieriaus Igno Miškinio lietuvių vaidybinę kino juostą „Artimos šviesos“. Tai 2009 m. filmas, debiutavęs Vokietijos ir Lietuvos kino teatruose, sulaukęs daugybės kritikų ir žiūrovų pripažinimo, pelnęs „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią 2009 m. lietuvių kūrybos filmą.

Rugsėjo 19 d. 14 val. ekskursija po Nacionalinę biblioteką su vertimu į gestų kalbą (būtina registracija).

Rugsėjo 19 d. 17 val. vyks ir intriguojanti meno edukacija iš bibliotekos fondų: „Ar kompozitorius Paulas Hornas buvo bibliotekoje 1983 m.?“ Edukacijos dalyviai, paklausę kompozitoriaus kūrinio, įkvėpti garsinių tonacijų, galės per spalvinius, ritminius ir koliažinius vaizdinius atsakyti, ar kompozitorius lankėsi bibliotekoje tuo laikotarpiu?

Taip pat rugsėjo 19 d. 19 val. Jaunimo skaitykloje šeimų su vaikais lauks literatūrinis protų mūšis su rašytoju Justinu Žilinsku. Tai – puiki proga pasimėgauti intelektualiniu iššūkiu ir sužinoti tai, ko dar nežinote ar buvote pamiršę. Išbandykite savo žinias naujame protų mūšyje, kuris leis į skaitymą pažvelgti kaip į smagią, pastabumą skatinančią veiklos formą, susieti skaitymą su žaidimu ir ugdyti skaitymo įpročius.

Rugsėjo 20 d. 17 val. Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kviečia šeimas su 5–8 metų vaikučiais. Vaikų laukia teatralizuotas renginys-spektaklis „Dramblys ir pelytė“, sukurtas pagal Mariaus Marcinkevičiaus kūrybą – knygą vaikams „Draugystė ant straublio galo“ ir eilėraščius iš kitų autoriaus knygų.

Rugsėjo 21 d. 13 val. šeimos su mažesniais vaikais kviesime pastatyti Nacionalinę biblioteką Minecraft žaidimų platformoje! Robotikos akademijos kūrėjai padės įgyvendinti pačias drąsiausias idėjas.

Rugsėjo 22 d. 16 val. atrijuje, prie vitražo (III a.), jaudinančių emocijų kaskadomis apdovanos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro jaunieji solistai.

Nepamirškite savarankiškai apsilankyti net šešiose šiuo metu Nacionalinės bibliotekos erdvėse veikiančiose parodose.

Per šią savaitę dar numatoma daugybė įvairių veiklų, skirtų lankytojams ir darbuotojams. Tikimės, kad Lietuvos nacionalinė biblioteka, būdama šiuolaikiška, demokratiška kultūrine agora, kurioje traukia būti, tokia liks dar ne vieną šimtmetį.

Sekite mus www.lnb.lt ir socialiniuose tinkluose, kur rasite išsamią informaciją apie visus renginius.

Plakate yra pridėtas QR kodas, kurį nuskenavus savo išmaniajame telefone bus galima pasiekti viešai publikuojamą informaciją.

Renginių savaitės programa.