Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugpjūčio 19 d.

Nauji vinilinių plokštelių leidiniai Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Naujausi šių ir pastarųjų metų leidimo vinilai Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – nemažai alternatyviosios, eksperimentinės, indie, world, jazz muzikos etalonų ir galbūt Lietuvos klausytojams mažiau žinomų, bet pasaulyje įvertintų atlikėjų įvairovė, kuri primins jau klasika tapusius ir paskatins atrasti naujus, nišinius ir ypatingus vardus.

Keletas naujų albumų, kuriuos norėtume pristatyti:

Vinilinės plokštelės viršelis„Kings Of Convenience“ – ,,Quiet Is The New Loud“

Žymiojo norvegų indie-pop, bosanovos žanro dueto „Kings of Convenience“ debiutinio albumo „Quiet Is The New Loud“ 2024-ųjų leidimas kviečia pasinerti į laikui nepavaldų šio albumo žavesį, atsiskleidžiantį švelnioje harmonijoje ir introspektyviuose tekstuose, apibūdinančiuose šią modernią klasiką. „Winning A Battle, Losing The War“ lemia albumo toną, melancholiška, tačiau kartu lengva, pakylėjanti baladė perteikia ilgesio ir ištvermingumo atmosferą. „Toxic Girl“ partraukia dėmesį aštriu tekstu ir raminančiomis melodijomis, oriai tyrinėjant meilės temos kompleksiškumą. Su šiuo akustinių gitarų, poetinio pasakojimo stiliaus ir subtilių vokalų mišiniu „Quiet Is The New Loud“ kviečia klausytojus nerti į ryšio ir introspekcijos kelionę.

 

Vinilinės plokštelės viršelis„Tinariwen“ – „Amatssou (Deluxe)“

„Tinariwen“ vinilas teturi 1 000 kopijų ribotą tiražą visame pasaulyje, kurių neplanuojama išleisti daugiau. Šio garsaus, 3 kartus „Grammy“ nominantų, vadinamojo Dykumų bliuzo pradininkų, klajoklių tuaregų kolektyvo albumas susideda iš keturių papildomų takelių, kurie iš pradžių pasirodė išskirtinio leidimo jų devintajame studijiniame albume „Amatssou“. Šie kūriniai įrašyti tos pačios įrašų sesijos, kaip ir visam albumui, metu Džanete, Pietų Alžyre esančios dykumos oazėje, Tasili Adžero nacionaliniame parke, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo saitų sąrašą ir yra žinomas dėl jame esančio išlikusio priešistorinio urvų meno.

 

Vinilinės plokštelės viršelisNorah Jones – ,,Visions“

Norah Jones „Visions“ (2024) – devynis kartus „Grammy“ laureatė, dainininkė, dainų autorė, pianistė. Norah Jones, bendradarbiaudama su  prodiuseriu, multiinstrumentalistu Leonu Michelsu, išleido savo devintąjį solo albumą „Visions“, taip pat oficialų dainos, esančios albume, „Paradise“ vaizdo klipą / įrašą. ,,Visions” – spalvingas ir džiaugsmingas 12-kos dainų rinkinys, kurio emocinė ir dvasinė spalva yra priešprieša, pilna šviesos paskutiniajam, ,,Pick Me Up Off The Floor” atlikėjos albumui išleistam 2020-ųjų metų pradžioje, kuriame autorė numatė daugelį to sunkaus meto tamsių emocijų. 

 

Vinilinės plokštelės viršelisNoah Kahan – ,,Stick Season“

Kahano balsas yra unikalus, kviečiantis klausytojus į pasaulį, kurį jis sukūrė ir veda mus per įvairius jausmus, tokius kaip skausmas, netektis, meilė ir ilgesys, kurių tam tikru metu patyrėme kiekvienas. Jis kuria aplinką, kurioje šie jausmai yra matomi ir publika jaučiasi patogiai. Klausantis jo muzikos atrodo, kad kalbamasi su draugu – su kažkuo, kas yra toks pat, kaip ir tu. Tai yra muzika, kuri verčia norėti išsiruošti į kelionę ir paleisti šiuos visus jausmus. Ji verčia norėti įsikelti į mažą miestelį gamtos ir ramybės apsuptyje. Tai kelia norą apkabinti savo tėvus, draugus stipriau, nei įprasta, išreikšti jausmus kažkam, kas yra mums ypatingi. „Stick Season“ yra tarsi šviežio oro gūsis ir šiltas apkabinimas kartu.

 

Vinilinės plokštelės viršelisNico – ,,The Marble Index“

Perdirbta iš originalių juostų. Nico, garsaus kritiko Richardo Goldsteino žodžiais tariant, „tarsi ryte pabudusi violončelė“ skambantis, sugestyvus ir baugus vokalas, savotiškai išpranašavęs gotikinės muzikos judėjimo pradžią. O žymios bauhauzo grupės vokalistas Peteris Murphy apie albumą yra pasakęs: ,,Nico įrašė pirmąjį tikrą gotikinį albumą.“ Bendrai albumą prodiusavusio ir grupės „The Velvet Underground“ kolegos Johno Cale’o sukurtomis modernios klasikos aranžuotėmis buvo užtikrintas nesenstantis ,,The Marble Index“ patrauklumas ir savotiškas įrašymas į pogrindinės, gotikinės muzikos judėjimo istoriją. Ikoniško JAV roko muzikos kritiko Lesterio Bangso žodžiais, ,,The Marble Index“ yra geriausias „avangardinės klasikos“ ir „rimtosios“ paskutinės XX a. pusės muzikos kūrinys“. Galbūt ne kasdienai klausyti skirtas, bet su niekuo nesupainiojamas albumas.

 

Vinilinės plokštelės viršelisNickas Mulvey – ,,First Mind“

Jubiliejinis britų dainininko, dainų autoriaus, buvusio žymaus „Portico Quartet“ džiazo ir eksperimentinės muzikos ansamblio nario solinio 2014 m. išleisto debiutinio solo albumo 2024-ųjų metų leidimas. Atlikėjas paliko Mercury prizui nominuotą ansamblį 2011-aisiais ir nuo to meto fokusuojasi į savo solo karjerą. Nors pokytis muzikinėje stilistikoje atrodo kardinalus, Mulvey teigia, kad jo stilius išlieka nepakitęs. Atlikėjo žodžiais: „Mane visada traukia panašūs muzikiniai principai. Kiekviename žanre tam tikru lygiu išlaikomi tie patys principai.“ „Nicko Mulvey debiutinis albumas yra žavingai paprastas ir ypač gerai prodiusuotas, pilnas gražių melodijų, plačių gitaros partijų ir egzotinių ritmų. Tai tarsi trūkstamas garso takelis puikios vasaros pradžiai.“ Žinant atlikėjo etnomuzikologinį išsilavinimą, nekyla abejonių, iš kur atėjo įtaka kūrėjo alternatyviai, indie, folk, eksperimentinei muzikos prigimčiai.

 

Šie ir kiti kūrėjai – Steve’as Reichas, „Jethro Tull“, Salvadoras Sobralas, Prince, „Gogol Bordello“, „Nouvelle Vague“, Janas Garbarekas, Johnas Coltrane’as, „The Who“ ir daugybė kitų vardų, kurių naujausi albumai yra pas mus, – jūsų dėmesiui Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, V a., 508 kab.

Skaityklos darbo laikas:

  • pirmadieniais–penktadieniais 8.00–21.00 val. (iki rugpjūčio 23 d. nuo 10 val.)
  • šeštadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val.

Malonaus klausymosi ir atradimų!