Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugpjūčio 20 d.

Išleista Alvydo Jokubaičio knyga „Politinio proto kritika“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras išleido Alvydo Jokubaičio knygą „Politinio proto kritika“.

Kas yra politika ir kaip suprasti politikos prigimtį?

Filosofas, politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Alvydas Jokubaitis naujausioje savo knygoje ieško atsakymo į šiuos klausimus, pateikdamas politikos sampratą ir interpretacijas remdamasis XVIII a. vokiečių klasikinės filosofijos pradininko Immanuelio Kanto ir jį interpretavusios XX a. JAV filosofės, politologės Hannah Arendt idėjomis. Knygoje siekiama surasti politikos vietą I. Kanto grynojo proto struktūroje. Tačiau tyrimas neapsiriboja Kanto filosofija. Jo tikslas platesnis – padėti suprasti politiką.

„Politikos patyrimas panašus į spektaklio ar kino filmo stebėjimą, o ne į faktų pažinimą. Iš spektaklio ir filmo peržiūros tikimės ne mokslinių teorijų, o estetinio pasitenkinimo“, – knygos Pabaigos žodyje rašo autorius ir teigia, kad politika egzistuoja kaip idėjų ir juslių junginys. Ir apibendrina: „Vienintelis šias dvi prigimtis sujungti galintis veiksnys yra estetinio skonio sprendinys. Jo vaidmens nesuvokimas politikoje rodo, kad nesuprantama ne tik jos, bet visos žmogaus prigimties.“

Knygą autorius skyrė Immanuelio Kanto 300 metų sukakčiai. Tai originalus lietuvių filosofo veikalas, praturtinantis lietuvių filosofinį diskursą, ugdantis intelektualų skaitytoją, jo požiūrį į politiką ir politikos filosofiją. Jis sudomins pirmiausia filosofijos profesionalus ir studentus, taip pat visus skaitytojus, kuriems artimos filosofijos ir politikos temos.

Knygos „Politinio proto kritika“ redaktorė Daina Dailidonienė, dailininkas Saulius Bajorinas.

Knygos leidybą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Knygą galima įsigyti internetu arba apsilankius Nacionalinės bibliotekos knygyne (Gedimino pr. 51, II a. šalia Informacijos ir registracijos punkto).