Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugpjūčio 28 d.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – naujos knygos apie kostiumo istoriją

Besidominčius kostiumo istorija, mada ir dizainu kviečiame užsukti į Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą. Mūsų meno leidinių rinkinį papildė penki įdomūs albumai. Susipažinkime su jais.

Knygos viršelisŠilko kelias: Rytų kostiumo istorija / Virginija Idzelytė. – [Vilnius]: Aukso žuvys, [2024]. – 419, [1] p.

Scenografė, Vilniaus dailės akademijos profesorė Virginija Idzelytė, mums padovanojo tikrai įspūdingą Rytų šalių kostiumo istoriją. Rytai europiečius visada traukė kitokia gyvenimo samprata, estetika, kultūra ir papročiais. Gausiai iliustruotas leidinys kviečia keliauti nuo II tūkstm. pr. Kr. iki vėlyvųjų viduramžių egzistavusiu Šilko keliu iš Kinijos per Korėją, Japoniją, Indiją, Persiją, Turkiją, Izraelį, Sakartvelą iki pat Mongolijos. Iš viso knygoje pristatomi vienuolikos šalių vyrų, moterų ir vaikų drabužiai, apavas, audinių raštai, papuošalai, kostiumo ryšys su šalies gyventojų papročiais, tradicijomis, tikėjimu.

 

Knygos viršelisDeficito visuomenė: sovietinė lengvosios pramonės gaminių reklama XX a. 6–9 dešimtmečiais Lietuvoje / [Brigita Tranavičiūtė]. – Kaunas: [B. Tranavičiūtė], 2023. – 299, [1] p.

Madingų rūbų, avalynės ir galanterijos įvairovę sovietmečiu vartotojas matė tik reklamose, o kasdieniame gyvenime jo laukė pustuštėse parduotuvių lentynose dulkančios metų metais nesikeičiančios prekės. Tai kam gi buvo skirta to meto reklama? Istorikė dr. Brigita Tranavičiūtė, remdamasi neskelbtais archyviniais šaltiniais ir unikaliomis iliustracijomis, nagrinėja sovietinės reklamos tikslus ir metodus ir parodo skurdžią to meto gamybos, prekybos ir vartojimo realybę.

 

Knygos viršelisSilk: fibre, fabric and fashion: with over 600 illustrations / edited by Lesley Ellis Miller … [et al.]. – London: Thames & Hudson: Victoria and Albert Museum, 2021. – 504 p.

Pirmieji natūralų šilką iš šilkverpių kokonų gijų prieš 5000 metų pradėjo gauti kinai. Jie griežtai saugojo šilkininkystės paslaptis ir ne vieną tūkstantmetį išlaikė jo gamybos ir prekybos monopolį. Už šilkverpių vikšrų ar šilkmedžių sėklų kontrabandą buvo baudžiama mirtimi. Legenda pasakoja, kad į Indiją šilkverpių lervas ir šilkmedžių sėklas kaip vestuvinę dovaną jaunikiui šukuosenoje slapčia atgabeno kinų princesė. Pasak kitos legendos, į Europą šilkverpių lervos pateko paslėptos vienuolių piligrimų lazdose. Subtilus, ypač švelnus ir ilgaamžis natūralus šilkas iki šiol laikomas prabangiu ir išskirtiniu audiniu. Šiame albume pristatyti 600 eksponatų iš Londono Viktorijos ir Alberto muziejaus šilko dirbinių kolekcijos mus supažindina su jo istorija, rūšimis, audimo būdais, dekoravimo technikomis ir panaudojimo įvairove.

 

Knygos viršelisTextiles of India: the N2H collection / Heidi and Helmut Neumann. – Munich [etc.]: Prestel; London: HPL, [2020]. – 447, [1] p.

Tekstilė yra iškalbinga kultūrinės raiškos forma, labai svarbi kasdieniam gyvenimui, ritualams ir ceremonijoms. Šis išskirtinio grožio albumas kviečia patyrinėti 5000 metų siekiančią ir pasižyminčią technikų gausa ir ypatingu meniškumu Indijos subkontinento tekstilės tradiciją. Heidi ir Helmutas Neumannai sukaupė vieną geriausių pasaulyje privačių indiškų audinių kolekcijų. Ji puikiai atskleidžia XIV–XX a. tekstilės įvairovę: nuo medvilninių buities dirbinių iki prabangių šilko ir brokato artefaktų, skirtų religinėms apeigoms.

 

Knygos viršelisDiana: a life in dresses: from debutante to style icon / Claudia Joseph. – [Woodbridge]: ACC Art Books, [2022]. – 223, [1] p.

1981 m. vasario 24 d. paskelbus apie Jungtinės Karalystės sosto įpėdinio princo Čarlzo sužadėtuves, jo išrinktoji ledi Diana Spencer susidūrė su labai žemiška problema – neturėjo kuo pasipuošti. Savo mergautinį garderobą ji apibūdino taip: „Turėjau vieną ilgą suknelę, šilkinius marškinius ir porą išeiginių batelių.“ Šis albumas pristato drovios merginos evoliuciją į ledi Di – populiariausią karališkosios šeimos narę, kurią žurnalas TIME įtraukė į 100 visų laikų mados ikonų sąrašą. Jos rūbai ne tik įkvėpė daugybę moterų, bet ir tapo puikia investicija: 2024 m. aukcione už vakarinę suknelę sumokėta beveik milijonas dolerių. Albume pristatomos žinomiausios Dianos suknelės, sukurtos dizainerių Catherine Walker, Victoro Edelsteino, Jacques’o Azagury ir kt.

 

Laukiame jūsų Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje (V a., 508 kab.) darbo dienomis 8–21 val., savaitgaliais 10–18 val.