Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 5 d.

Dėl mokslinės veiklos organizavimo Nacionalinėje bibliotekoje ir Vidmanto Valiušaičio atleidimo

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nori patikslinti pastaruoju metu žiniasklaidoje ir socialinėse medijose pasirodžiusius tikrovės neatitinkančius pranešimus, susijusius su mokslinės veiklos organizavimu Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (toliau – LNB) bei Vidmanto Valiušaičio atleidimu iš vyriausiojo tyrėjo pareigų.

Nuo 2019 m. Vidmantas Valiušaitis dirbo LNB Informacijos politikos ir analitikos departamente (iki 2023 m. – Informacijos politikos ir analitikos skyriuje). Šio padalinio veikloje nėra numatytas paveldo tyrimų vykdymas, nes departamentas vykdo LR Seimo informacinio aprūpinimo ir žiniasklaidos monitoringo bei informacijos analitikos funkcijas. Šių metų liepos pradžioje departamento direktorius Matas Baltrukevičius kreipėsi į generalinę direktorę su rašytiniu prašymu naikinti perteklinę vyriausiojo tyrėjo pareigybę departamente, argumentuodamas tuo, kad departamentas tyrimų veiklų nevykdo. Inicijavus vidinį tyrimą paaiškėjo, kad ši vienintelė departamente tyrėjo pareigybė neatitinka departamento nuostatų, o V. Valiušaitis nevykdo jo pareigybės aprašyme įvardytų funkcijų. Kodėl ir kokiu tikslu tokia departamentui nebūdinga ir funkcijų bei departamento paskirties neatitinkanti pareigybė buvo įsteigta, pakomentuoti gali  tokį sprendimą priėmęs tuometinis bibliotekos vadovas. Panaikinus perteklinę pareigybę departamente, kuris nevykdo tyrimų veiklų, ir nesant laisvų tyrėjų pareigybių kituose departamentuose bei V. Valiušaičiui atsisakius užimti kitas jam pasiūlytas pareigas bibliotekoje, darbo sutartis su juo buvo nutraukta suėjus įspėjimo terminui. V. Valiušaičio kaip tyrėjo veikla šiame kontekste nebuvo vertinta ir neturėjo įtakos sprendimui.

Pabrėžiame, kad V. Valiušaičio atleidimas su Dokumentinio paveldo tyrimų departamentu, kuris nuo 1990 m. intensyviai vykdo taikomuosius lituanistinio paveldo mokslinius tyrimus, supažindina su jų rezultatais visuomenę, nėra niekaip susijęs. Departamente aktyviai dirbantys tyrėjai prof. dr. Juozas Skirius, dr. Jolanta Budriūnienė, dr. Dalia Cidzikaitė, dr. Ilona Strumickienė ir kt. tiria ir aktualizuoja bibliotekoje saugomą lietuvių diasporos archyvinį fondą, rengia publikacijas, konferencijas, parodas. Jau daugiau nei 20 metų diasporos fondą tyrinėjanti dr. I. Strumickienė nuo 2019 m. koordinuoja ir Adolfo Damušio demokratijos studijų centro veiklas. Dokumentinio paveldo tyrimų departamento darbuotojų ir veiklų skaičius nėra mažinamas, funkcijos nėra siaurinamos.