Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 6 d.

Atidaryta Monikos Jagusinskytės paroda „Valgymo Ritas“

Rugsėjo 5 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Monikos Jagusinskytės paroda „Valgymo Ritas“.

Paroda siekiama tyrinėti ir pristatyti žmogaus kūno ir dvasios santykį su maistu per gimtojo krašto, Lietuvos gastronomijos istoriją ir kultūrą. Pasitelkusi šešias veikėjas ir priskirdama joms specifines savybes (Saulę, Bitę, Pelėdą, Žemaitę, Raganą ir Žmoną) menininkė kuria pasakojimą ir vaizduoja jų susirinkimą to paties pavadinimo vaizdo kūrinyje-performanse, kuriame veikėjos puotauja ir kalbasi. Vaizdo kūrinį lydi fotografijos, tekstilės objektai ir archyvinė medžiaga, kalbanti apie lietuvių mitybą, maisto kultūrą.

„Lietuvių rašytojos Šatrijos Raganos kūrinys „Sename dvare“ (1922), kuriame ji rašo negalinti praeiti pro šalį išvirtusių ežioje arbūzų jų nepaglosčiusi, tapo įkvėpimo šaltiniu tolesniems menininkės kūrybiniams tyrimams. Taip parodoje atsiranda ir kuruotas archyvų rinkinys, seniausi eksponatai – XX a. pr. fotografijų reprodukcijos, autentiški objektai, virtuvės rakandai bei gausybė fotografijų, kurių autoriai – fotomenininkai, kraštotyrininkai. Jų dėka atrandame pėdsakus, susijusius su lietuvių mityba, maisto paruošimo, pateikimo kultūra.

Negausiai dokumentuotas ikikarinis lietuvių buities pasaulis, kintančios santvarkos atsispindi šioje parodos dalyje. Menininkei smalsu, kas slypi už tų natiurmortų, kas nuskynė vaisius, matomus juose, ką patyrė vėliau juos suvalgęs?“ – šitaip interviu su menininke kūrinio koncepciją apibūdino parodos kuratorė Milda Dainovskytė.

Kalbėdama atidaryme M. Dainovskytė pabrėžė, kad kūrybinė jėga, veikusi kuriant parodą, buvo draugystė. Gausi talentingų menininkų komanda suburta būtent autorės draugystės saitais. M. Jagusinskytė dėkojo visiems, prisidėjusiems prie kūrybinio proceso, taip pat žmonėms ir institucijoms, skolinusioms eksponatus parodai.

Norinčius giliau panagrinėti menininkę įkvėpusius kultūros reiškinius ir kūrybinį procesą kviečiame skaityti ir M. Jagusinskytės interviu su kuratore M. Dainovskyte LRT kultūros skiltyje.

Plačiau apie parodą Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje.

Paroda „Valgymo Ritas“ įtraukta į Vilniaus galerijų savaitgalio programą.

Parodą apžiūrėti lankytojai galės rugsėjo 5–spalio 27 d. Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje (III a.).