Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 13 d.

CERL rinkinių apsaugos vasaros mokyklos dalyvių vizitas Nacionalinėje bibliotekoje

Rugsėjo 13 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Europos mokslinių bibliotekų konsorciumo (The Consortium of European Research Libraries, CERL) rinkinių apsaugos darbo grupės šeštosios vasaros stovyklos dalyviai.

Rinkinių apsaugos darbo grupė kiekvienais metais skirtingose Europos atminties institucijose organizuoja vasaros mokyklą. Šiemet ji vyko rugsėjo 11–13 d. Vilniaus universiteto bibliotekoje. Vasaros mokyklos programa, kurios pavadinimas buvo „Nėra paprasta padėti knygą į lentyną“, koncentravosi į dvi temas: saugumo ir atvirumo bei vartotojų aptarnavimo ir saugumo derinimas (plačiau žr. čia). Į šią rinkinių apsaugos vasaros stovyklą susirinko ne tik darbo grupės nariai, tačiau ir Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Italijos, Belgijos, Olandijos, Airijos, Lietuvos mokslinių bei nacionalinių bibliotekų, archyvų atstovai.

Valstybingumo erdvėje susirinkusius dalyvius pasveikino Nacionalinės bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė, pasidžiaugdama Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimu su įvairiomis Europos atminties institucijomis. Generalinės direktorės pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai dr. Ingrida Veliutė pristatė Nacionalinėje bibliotekoje intensyviai vykdomas įvairias mokslines veiklas, o Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė dr. Jolanta Budriūnienė trumpai papasakojo apie Nacionalinėje bibliotekoje saugomas XX–XXI a. asmenines kolekcijas, kurių viena – profesoriaus Vytauto Landsbergio – saugoma Valstybingumo erdvėje. Šios vasaros mokyklos dalyviai taip pat buvo pakviesti į ekskursiją po biblioteką pristatant plačiau vykdomas veiklas, parodant skaityklas bei ekspozicines erdves. Svečiai taip pat apsilankė Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriuje, kurio veiklas pristatė šio skyriaus vadovas Algirdas Plioplys. Atsižvelgiant į vasaros mokyklos temą, svečiai buvo supažindinti ir su specialiųjų rinkinių saugojimu ir priežiūra. Tad Retų knygų ir rankraščių skaitykloje šio skyriaus vadovė dr. Viktorija Vaitkevičiūtė Verbickienė ir tyrėja dr. Milda Kvizikevičiūtė pristatė, kokių saugumo priemonių ir taisyklių laikomasi išduodant skaitytojams specialiuosius dokumentus, kartu svečiams parodė ir išskirtinių senųjų spausdintinių ir rankraštinių dokumentų.