Kaip mus rasti Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. spalio 11 d.

Daugiau nei 15 tūkstančių įgarsintų knygų – asmenims, negalintiems skaityti dėl sveikatos sutrikimų

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka teikia prieigą prie Elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos (ELVIS) modulio – kviečiame įprastu būdu negalinčius skaityti lankytojus (taip pat ir per savo atstovus) užsiregistruoti bei klausytis, parsisiųsti į savo įrenginį arba gauti specialų grotuvėlį ELVIS įgarsintiems leidiniams Nacionalinės bibliotekos muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje.

ELVIS garsinių knygų bibliotekos fonde saugoma per 15 tūkstančių populiarių įgarsintų knygų ir žurnalų, skaitmeninių knygų ir elektroninių Brailio leidinių, filmų su garsiniu vaizdavimu ir garso spektaklių. Tarp įgarsintų knygų – naujausios knygos lietuvių kalba, literatūra vaikams, grožiniai ir dalykiniai leidiniai, klasikinė ir moderni kūryba, novelės, biografijos, poezija bei kiti įvairiausi žanrai. Įgarsintų leidinių biblioteką nuolat papildo nauji kūriniai.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatomis prieiga prie ELVIS skaitmeninių leidinių, kurie nėra atviros prieigos, suteikiama asmenims, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto. Virtualia ELVIS biblioteka gali naudotis:

  • žmonės, kurių rega silpna dėl amžiaus, ligos ar negalios ir dėl to sudėtinga skaityti spaudinius (žurnalus, knygas)
  • vaikai, turintys mokymosi ar raidos sutrikimų, dėl kurių negali skaityti įprastai
  • vaikai ir suaugusieji, turintys skaitymo sutrikimą (disleksiją)
  • žmonės, kurie dėl fizinės negalios ar ligos negali laikyti knygos rankose, perversti puslapių, sėdėti
  • žmonės, turintys intelekto negalią ar patiriantys suvokimo sunkumų

Registruodamiesi Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje pateikite dokumentą, patvirtinantį būklę, dėl kurios negalite skaityti įprastai. Pažymą gali išduoti šeimos gydytojas, optometrininkas ar akių gydytojas. Vaikams tinka logopedo ar Pedagoginės psichologinės tarnybos išduota pažyma.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla yra 508 kabinete (V a.) Čia taip pat nemokamai į namus galima pasiimti grotuvėlius garsinėms knygoms klausyti. Į laikmenas, tinkamas grotuvėliams, garsines knygas įrašys Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus darbuotojai.

Susipažinkite su ELVIS garsinių knygų biblioteka.