Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 14 d.

Duomenų bazės „De Gruyter“ elektroninės knygos pasaulio kultūros ir literatūros tematika

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia skaityti elektronines knygas iš įsigytos duomenų bazės „De Gruyter“ kolekcijos. Šios knygos pasiekiamos iš skaitytojų asmeninių elektroninių įrenginių. Kaip tai padaryti, galite sužinoti čia.

Šiandien norėtume pristatyti keletą leidinių pasaulio kultūros ir literatūros tematika.

Knygos viršelisApproaches to world literature

Pasak rašytojo Hermanno Hessės, vienas svarbiausių kelių, vedančių į išsilavinimą, yra pasaulio literatūros pažinimas. Terminas pasaulio literatūra atsirado XVIII a., vėliau buvo išplėtotas Johanno Wolfgango Goethe’s. Šiuolaikiniame sparčiai globalėjančiame pasaulyje kinta šios koncepcijos reikšmė. Knygoje pristatomi svarstymai šia tema, išsakyti žinomų mokslininkų iš JAV, Anglijos, Prancūzijos, Vokietijos, Indijos, Artimųjų Rytų ir kt. šalių Berlyno laisvojo universiteto (Freie Universität Berlin) konferencijoje.

Knygos viršelisLiterature and human rights

Žmogaus teisių idėja nėra nauja. Tačiau rimtai vertinti žmogaus teises niekada nebuvo taip svarbu, kaip dabar. Šioje knygoje pateikta aštuoniolika esė, kurias galime traktuoti kaip indėlį į šią svarbią diskusiją. Kiekviena iš jų parašyta remiantis tarpdiscipliniškumo principu, apima konstitucinę teisę, literatūrą ir kitus humanitarinius mokslus, pateikia daugybę alternatyvių požiūrių į žmogaus teisių prigimtį ir prasmę šiuolaikiniame pasaulyje.

Knygos viršelis

Political control of literature in the USSR, 1946–1959

Haroldas Swayze’as analizuoja Sovietų Sąjungos politinę literatūros kontrolę 1946–1959 metais. Visi rašytojai yra sistemos suvaržyti, privalo kurti vadovaudamiesi socialistinio realizmo principais, tačiau ne visi tai priima, vyksta ir literatūrinis pasipriešinimas. Aptariami tokie sovietiniai rašytojai kaip Borisas Pasternakas, Vladimiras Dudincevas, Ilja Erenburgas, Danijilas Graninas.

Knygos viršelisRealisms in contemporary culture

Diskusijose apie šiuolaikinius pokyčius kultūros srityje dažnai vartojamas terminas realizmas. Remdamiesi skirtingomis realizmo teorijomis, autoriai tiria, kaip, norint išanalizuoti ir įvertinti dabartines kultūros produkcijos tendencijas, šis terminas gali būti vartojamas. Aptariamas fantastikos, dramos, garso ir vaizdo, žiniasklaidos priemonių (filmų, televizijos naujienų) realizmas, atsižvelgiama į nacionalines tradicijas Afrikoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Rusijoje, Turkijoje ir JAV. Savo originaliais rašiniais šis rinkinys pagyvina tarpdisciplininį įsitraukimą analizuojant šiuolaikinės kultūros realizmo formas ir socialines bei politines funkcijas.