Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. lapkričio 30 d.

„Medici.tv“ duomenų bazėje – dokumentiniai filmai apie muzikos kūrėjus

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojams prieinamoje duomenų bazėje „Medici.tv“ pateikiami aukščiausios kokybės klasikinės muzikos vaizdo įrašai, tiesioginės koncertų, spektaklių transliacijos. Joje taip pat galima rasti daugiau nei 1300 vertingų dokumentinių filmų apie garsiausius kompozitorius, atlikėjus, instrumentus, istorinius koncertus ir meno projektus.  

Kviečiame susipažinti su trimis dokumentiniais filmais, atskleidžiančiais nežinomų istorinių detalių apie iškilius kompozitorius ir su jais susijusių kontekstų.

„John Cage, Journeys in Sound“

Filmas sukurtas 2012 m. ir skirtas kompozitoriaus, muzikos teoretiko ir filosofo Johno Cage’o (1912–1992) šimtmečiui. Režisierių Allano Millerio ir Paulo Smaczny filme – interviu su kompozitoriumi, jo draugais, muzikologais, bičiuliais kompozitoriais, atlikėjais bei ištraukos iš įvairių koncertų ir performansų, archyviniai kadrai. Siekiama priartėti prie neįtikėtinos amerikiečių kompozitoriaus asmenybės, jo genialaus kūrybiškumo, kuris vis dar inspiruoja menininkus plėsti savo galimybių ribas.  

„Gustav Mahler: Autopsy of a Genius“

Trijų dalių filmas pasakoja apie austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio (1860–1911) gyvenimo periodą jam dirbant Vienos operos teatro vadovu. Remdamiesi istoriniais dokumentais, filmo kūrėjai atskleidžia to meto atmosferą, drauge priešiškumą, sunkumus ir fanatizmą taip, kaip jautė ir patyrė G. Mahleris. Kompozitoriaus portretas atgyja vietose, kuriose jis gyveno ir dirbo, daiktuose, kurie jį lydėjo: operos  biuras Vienoje, atostogų namai, dirigento podiumas, rankraščiai... Žiūrovams siūloma patiems susidaryti įspūdį apie garsiojo kompozitoriaus asmenybę. Filmas sukurtas 2011 m.

„Beethoven‘s Hair“

Ne vieną apdovanojimą pelniusio Larry Weinsteino filmo siužetas grindžiamas autentiška Ludwigo van Beethoveno (1770–1827) plaukų sruogos istorija – kelione nuo pat nukirpimo momento kompozitoriaus mirties patale, jos saugojimo kelių kartų šeimoje iki jos pardavimo „Sotheby‘s“ aukcione ir ištyrimo mokslinėje laboratorijoje. Kiek informacijos apie kūrėjo gyvenimą ir mirtį gali suteikti jo plaukų sruogos tyrimas? Filmo pasakojimas skleidžiasi didžiųjų L. van Beethoveno šedevrų fone. Filmas sukurtas 2005 m.

Medici.tv“ transliacijas galima stebėti ne tik bibliotekoje, bet ir namuose ar kitur – jos taps prieinamos, jeigu turite registruotą Nacionalinės bibliotekos lankytojo pažymėjimą ir jungiatės per šią nuorodą. Įvedus skaitytojo pažymėjimo numerį (slaptažodžio nereikia), bus pasiekiamos visos šios bazės transliacijos ir įrašai. Prisijungimų skaičius neribojamas. Nuo šiol duomenų bazėje galite susikurti asmeninį profilį ir sudaryti savo mėgstamų vaizdo įrašų sąrašą.