Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Monografijos „Imperija ir tauta: Eduardo Volterio etnografija 1882–1941“ pristatymas-vieša paskaita

2024 m. gegužės 9 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Maloniai kviečiame dalyvauti Lietuvos istorijos instituto vyresniosios mokslo darbuotojos dr. Vidos Savoniakaitės monografijos „Imperija ir tauta: Eduardo Volterio etnografija 1882–1941“ pristatyme-viešoje paskaitoje gegužės 9 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Renginį moderuos dr. Laurynas Kurila (Lietuvos istorijos institutas).

Paskaitoje siekiama atskleisti etnografo, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pirmojo vadovo Eduardo Volterio (1856–1941) lietuvių ir latvių tyrimų reikšmę. E. Volteris yra lietuvių etnografijos pradininkas. 1918 m., pasitraukęs iš Rusijos ir apsigyvenęs Vilniuje, jis pradėjo kurti Lietuvos valstybinę biblioteką, dabartinę Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Šioje bibliotekoje ir Europos bibliotekose saugomi rankraščiai rodo E. Volterio mokslo darbų akademinę vertę ir tarptautiškumą.

Renginyje bus diskutuojama, kaip E. Volteris, Rusijos imperatoriškosios geografijos draugijos tyrėjas, suderino imperijos tyrimus ir politinius lietuvių ir latvių tautų tikslus? Ar šis ankstyvasis etnografas baltistas, remdamasis tarptautiniais akademiniais ir socialiniais ryšiais, įrodė lietuvių ir latvių tautų savitumą? Kuo aktuali Volterio etnografija ir statistika, archeologija, antropologija šiuolaikiniam žmogui krizių, susijusių su karu, akivaizdoje?

Dr. Laurynas Kurila, Lietuvos istorijos instituto Archeologijos skyriaus vedėjas, vyresnysis mokslo darbuotojas, paskelbė mokslinį straipsnį apie E. Volterio archeologinius tyrinėjimus.

Dr. Vida Savoniakaitė, Lietuvos istorijos instituto Etnologijos ir antropologijos skyriaus vedėja, vyresnioji mokslo darbuotoja, paskelbė monografiją, mokslinių straipsnių, publikacijų apie E. Volterį.

Maloniai laukiame visų susidomėjusių.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 9 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
Lietuvos istorijos institutas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“