Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Knygos „Kasdienės karo reprezentacijos vėlyvojoje modernybėje" pristatymas ir diskusija

2024 m. gegužės 8 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Gegužės 8 d. 17.30 val. kviečiame dalyvauti Nerijaus Mileriaus, Agnės Narušytės, Violetos Davoliūtės ir Luko Brašiškio parašytos knygos „Kasdienės karo reprezentacijos vėlyvojoje modernybėje“ pristatyme ir diskusijoje. Renginys vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

2022 m. grupė mokslininkų N. Milerius, A. Narušytė, V. Davoliūtė ir L. Brašiškis tarptautinėje leidykloje „Palgrave Macmillan“ anglų kalba išleido kolektyvinę monografiją „Everyday Representations of War in Late Modernity“. Monografijoje tyrinėti kine, fotografijose ir videomene vizualizuoti ir pavaizduoti trauminiai karo pėdsakai, ypač susiję su Holokausto tragedija ir XX a. šaltojo karo įtampomis. Kasdienių karo pėdsakų ir jų vizualinių reprezentacijų tyrimas parodė, kad karo įtampos ir traumos yra latentinės ir niekur neišnykusios. Būtent tai vertė į karą pažvelgti taip, tarytum karas niekada nebūtų pasibaigęs, o naujos jo formos – esmiškai persmelkusios šiandienos visuomenių kasdienį gyvenimą.

Nepasibaigusio karo vaizdinys tapo ypač aktualus šių dienų Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste. Štai kodėl monografijos kūrėjai kviečia iš naujo aktualizuoti karo konceptą, dar kartą persvarstyti ir apmąstyti tas karo įtampas, kurios veikia visuomenes net tada, kai jos tariamai vis dar gyvena taikų gyvenimą.

Dalyvauja monografijos autoriai: N. Milerius, A. Narušytė, V. Davoliūtė. Nuotoliniu būdu dalyvaus šiuo metu Niujorke gyvenantis monografijos bendraautoris L. Brašiškis.

Pristatymas ir diskusija vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje (Gedimino pr. 51, Vilnius).

Renginio partneriai: Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos filosofų draugija.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 8 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“