Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 11 d.

Vilhelmas Čepinskis: su knyga visada draugavau

2016-aisiais – Bibliotekų metais toliau gausėja šalies bibliotekų globėjų – žymių visuomenės žmonių būrys. Visai neseniai smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje pristatė savo rekomenduojamų knygų lentyną, kurioje bus kaupiami leidiniai, suformavę jį kaip asmenybę, taip pat Vilhelmo atliekamos muzikos kūriniai.

„Būti bibliotekos globėju man didžiulė garbė ir kartu atsakomybė. Rekomenduoti knygą – nelengva užduotis, nes žmonės skirtingi. Pirmiausia, manau, reikėtų susipažinti su lietuvių autorių (ypač klasikų) knygomis. Didelė dalis jų nepaprastai vaizdžiai piešia Lietuvą ir anuometinę žmonių buitį, įpročius. Kiekvienam lietuviui turėtų būti įdomu šiek tiek sugrįžti į praeitį, nes be jos nėra dabarties, o dabartis kuria ateitį. Suprantama, reikia susipažinti ir su pasaulio klasikine literatūra“, – sakė maestro, pristatydamas savo globojamą lentyną.

Vienas garsiausių Lietuvos smuiko virtuozų su knyga draugavo visada. Su biblioteka – taip pat. „Net mokyklos laikais nebuvau tapęs dideliu „nusikaltėliu“ ar bibliotekos skolininku. Nuo tų laikų mano požiūris į knygas, galima sakyti, nepakito. Kaip tada skaičiau knygas, taip ir dabar. Tik politinių, ideologinių veikalų niekada nelaikiau rankose“, – pasakojo Vilhelmas Čepinskis.

Paklaustas, kaip šiandien patenkina savo intelektualius poreikius ir ar lieka laiko paimti knygą į rankas, smuikininkas lakoniškas ir taiklus: „Taip ir patenkinu – imu knygą į rankas. Taip pat žiūriu įvairias mokslines, istorines laidas „Youtube“. Mano interesų ratas labai didelis ir internetas tikrai labai padeda.“

Vis dėlto maestro nelinkęs sureikšminti modernių knygos formatų. „Apie įvairias e. skaitykles ir e. knygas turiu gana prastą nuomonę. Manau, kad knygą žmogus turi pajausti ir fiziškai, ne tik matyti ekrane raidžių rinkinį. Džiaugiuosi, kad dar galiu įpirkti tikrą knygą, kuri vėliau garbingai randa vietą mano bibliotekoje.

Manau, joks „modernizmas“ neatstos tikros bibliotekos ir knygos. Dabartinė technika leidžia pagaminti labai gražiai ir tikroviškai atrodančių gėlių. Bet ar tikrą, gyvą ir kvepiančia gėlę iškeistumėte į plastikinę?“ – nedviprasmiškai klausė žymus muzikas.

Ar turi maestro mėgstamiausią knygą? Ar knyga jį kada nors nustebino?

„Ne, knyga manęs turbūt nėra nustebinusi, bet mano paties nežinojimas labai dažnai nustebina mane, – juokiasi V. Čepinskis. – Anksčiau manęs paklausdavo, koks kūrinys arba kompozitorius mano mėgstamiausias. Niekada negalėdavau atsakyti į tokį klausimą. Taip pat kaip negalėčiau atsakyti, kokia spalva man gražiausia, kokia mašina mano mėgstamiausia...

Nėra vienodų dalykų, viename randi tai, ko galbūt nerandi kitame, – vienas kitą papildo. Todėl ir tarp knygų nėra tokios vienos, kurią norėčiau perskaityti. O būtų gerai – perskaitei ir ramu visam gyvenimui...“

Iniciatyvoje „Atrask vaikystės biblioteką“, kurią 2014 m. pradėjo ir, vykdydama projektą „Bibliotekos pažangai 2“, įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, dalyvauja per 40 bibliotekų, jas globoja per 80 globėjų: lenktynininkas Benediktas Vanagas, rašytojas Andrius Užkalnis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, aktorė Dalia Michelevičiūtė, TV laidų vedėja ir kulinarė Beata Nicholson, aktorius Giedrius Savickas, etnomuzikologė Loreta Sungailienė, bendrovės „Brolis Semiconductors“ įkūrėjai Dominykas, Augustinas ir Kristijonas Vizbarai, radijo ir TV laidų vedėjas Jonas Nainys, solistas Liudas Mikalauskas, ekonomistas Gitanas Nausėda, politikas Eligijus Masiulis, žurnalistas Andrius Tapinas, aktorius Gintaras Mikalauskas, rašytoja Ramutė Skučaitė ir kt.

15MIN.LT galerija: Iniciatyvoje „Atrask vaikystės biblioteką“ dalyvauja Vilhelmas Čepinskis