Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 3 d.

Nacionalinės bibliotekos savaitgalis (spalio 1–2 d.)

Šį savaitgalį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko net keturi renginiai, kvietę apsilankyti tiek mažus, tiek didelius – nuo literatūros žinovų iki netradicinės muzikos mėgėjų.

Šeštadienį Nacionalinėje bibliotekoje sutiktas 9-asis VšĮ „Kitas variantas“ sezonas. Tai – pirmąsyk Nacionalinės bibliotekos erdvėse rengta, tačiau jau tradicija tapusi kasmetinė šventė, suburianti organizacijos savanorius ir moksleivius. Šių metų renginio tema – „Vintage“, tad susirinkusieji puošė bibliotekos koridorius nuotaikingomis aprangos detalėmis iš savo senelių spintų. Šventė rodės smagi ir šilta, jos dalyviai fotografavosi, vaikštinėjo po biblioteką ir bendravo tarpusavyje.

Tos pačios dienos popietę bibliotekoje būriavosi šeimos, pasiryžusios kilti į literatūrinį protmūšį, vadovaujamą aktoriaus Roko Petrausko. Žaidėjai atsakinėjo į klausimus apie lietuvių ir užsienio literatūrą, turėjo įveikti logines užduotis. Stipriausioji komanda „Mieloji šeimynėlė“ pelnė ne tik geriausiai literatūrą išmanančios šeimos vardą, bet ir puikių dovanų – stalo žaidimą „Dixit“ ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygų tarybos (angl. International Board on Books for Young People, IBBY) Lietuvos skyriaus įsteigtą prizą, Redos Tamulienės ir Kęstučio Urbos sudarytą knygą „Prano Mašioto šviesa“. Tiesa, kitos komandos nuo laimėtojos atsiliko vos vienu ar keliais taškais, tad visos gavo dovanų po dailininkės Linos Žutautės sukurtą plakatą. Per pertraukėles dalyviai galėjo atgauti jėgas vaišindamiesi organizatorių parūpintomis vaišėmis, o žaidimui pasibaigus turėjo progą papiešti trimatėje erdvėje. „Regis, ilgai trukęs protmūšis dalyvius turėjo nuvarginti, tačiau vaikai skirstėsi nenoriai“, – šypsojosi viena renginio organizatorių.

Vakare Nacionalinės bibliotekos V aukšto erdvę užliejo poezija ir muzika: čia vyko grupės „Poezijos medžiotojai“ akustinis koncertas. „Poezijos medžiotojų“ kūrybos pagrindą sudaro grupės kuriami tekstai ir eilėraščiai, atliekami gimtosiomis lietuvių ir ukrainiečių kalbomis. Klausytojai galėjo susipažinti su unikalia muzikos ir poezijos derme, kai tekstas yra ne išdainuojamas, o deklamuojamas. Iš viso grupė atliko apie 20 dainuojamosios poezijos dainų iš savo koncertinio repertuaro, jų klausėsi beveik kelios dešimtys susirinkusių žiūrovų.

Sekmadienį bibliotekoje rinkosi elektroninės muzikos gerbėjai – vyko festivalio „AHEAD 2016“ renginys, koncertas-instaliacija „SOUND that doesn’t mean anything“. Tai – jau ketvirtasis Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamas tarptautinis elektroninės muzikos festivalis. Jame stengiamasi rasti pusiausvyrą tarp įvairių menininkų idėjų bei kūrybos pristatymo ir festivalio metu besiformuojančių dalyvių patirčių. Renginio lankytojai pirmiausia buvo pakviesti susipažinti su festivaliu ir jo programa, kurią pristatė festivalio rengėjai – muzikologas Edvardas Šumila ir kompozitorius Dominykas Digimas. Vėliau skambėjo bendras kūrybinių dirbtuvių, kurias moderavo Australijos menininkas Reesas Archibaldas, dalyvių darbas – koncertas-instaliacija. Jame kiekvienas dalyvis atliko garsus, „sugautus“ per dvi pastarąsias dienas. Garsų atlikimo tvarką lėmė atsitiktinumas – kas minutę atverčiama viena domino kaladėlė, nurodanti, kuriam iš dalyvių groti tuo metu. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai dalijosi patirtimi ir teigė, kad tokia prieitis prie garso meno jiems buvo nauja, išmokiusi kitaip klausytis savo aplinkos ir kreipti daugiau dėmesio į supančius garsus – nuo buitinių prietaisų zvimbesio ar parko triukšmo iki automobilio kėbulo vibracijos.

Dalijamės savaitgalio akimirkomis.