Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gruodžio 30 d.

Naujose patalpose įsikūrusi Retų knygų ir rankraščių skaitykla kviečia į ekskursiją

Dėmesio istorinių raštų mėgėjams ir smalsuoliams: nuo sausio 2 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skaitykla lauks lankytojų naujose patalpose – 533 kabinete, esančiame pagrindinio bibliotekos pastato V aukšte.

Šia proga sausio 8 d. skaitykla kviečia į ekskursiją apie žymų žemaitį – Jurgį Ambraziejų Pabrėžą.

Sausio viduryje, net ir neminint jokio jubiliejaus, verta prisiminti Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos (1771–1849) vardą.  Šalia tokių iškilių Žemaitijoje užaugusių  Lietuvos mokslo ir kultūros veikėjų kaip vyskupas Motiejus Valančius ar istorikas Simonas Daukantas, XIX a. pirmoje pusėje savo darbais ir nuopelnais garsėjo mokslininkas, gydytojas, kunigas, vienuolis pranciškonas tėvas J. A. Pabrėža. Savo veikalus jis rašė originalia, paties sukurta, žemaičių kalba. Jo 1843 m. parašytas pirmasis lietuviškas botanikos veikalas „Taislius augyminis“, prof. Giedriaus Subačiaus žodžiais, „Ne tik pačiam Pabrėžai buvo svarbiausias gyvenimo darbas“. S. Daukanto ir M. Valančiaus mokslo veikalai istorikų laikomi mokslo tyrimų leidybos lietuvių kalba Lietuvoje pradžia. Teigiama, kad J. A. Pabrėžos darbas, jei tik būtų buvęs išleistas, galėjo juos pralenkti.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugoma dalis J. A. Pabrėžos rankraštinio palikimo. Kviečiame susipažinti su šia iškilia asmenybe, jos darbais ir pabandyti patiems paskaityti vieną pirmųjų veikalų, parašytų originalia lietuvių kalba.

Ekskursija vyks 2017 m. sausio 8 d. 12 val. Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (V a., 533 kab.). Vietų skaičius ribotas, tad prašome registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Maloniai kviečiame į naujus Retų knygų ir rankraščių skaityklos namus.