Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 2 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2017 m. 4-asis numeris: apie ką jis?

Perfrazuojant vieno filmo pavadinimą, susitikimo vietą pakeisti galima, bet jo priežastį – ne. Taigi balandį laikėmės tradicijos ir šį numerį skyrėme vaikų knygos temoms, kurias paskatino mėnesio pradžioje visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena, ir  publikacijoms, kurių atsiradimą įkvėpė mėnesio pabaigoje rengiama Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Bet tai anaiptol ne viskas: žurnale ras, ką paskaityti, ir dailės, ir istorijos, ir sukakčių mėgėjai.

Dr. Ineta Krauls-Ward, atsiliepdama į šiųmetės Bibliotekų savaitės šūkį #tuesibiblioteka, dalijasi savo įžvalgomis apie bibliotekų vietą šiuolaikinio žmogaus gyvenime, primindama, kad ne vienos pasaulinio garso įžymybės asmeniniam ir profesiniam formavimuisi bibliotekos turėjo didelės svarbos. Tarp jų minėtina jau legenda tapusi pasaulinio bibliotekų mecenato istorija, laimėtas paauglio maištas prieš už naudojimąsi viešąja biblioteka imamą mokestį.

Kita publikacija atsirado žurnalo redakcijai paraginus Vilniaus, Pasvalio, Šiaulių, Utenos bibliotekų darbuotojas pasamprotauti, kokios kompetencijos būtinos šių dienų bibliotekininkui. Iš dr. Nijolės Bliūdžiuvienės, Elonos Varnauskienės, Danguolės Abazoriuvienės, Vidos Garunkštytės ir Ekaterinos Prakapenės minčių redakcija pamėgino sudaryti „kompetencijų krepšelį“, kurio turinys pasirodė esąs gana įspūdingas – pradedant informacinių technologijų žiniomis ir baigiant andragogikos išmanymu. Amerikos bibliotekininkų asociacijos parengtas šios profesijos kompetencijų sąrašas išdėstytas 58 lapuose – į kiek puslapių tilptų Lietuvos bibliotekų darbuotojams keliami reikalavimai?

Skaitmeninių duomenų kiekis pasaulyje jau pasiekė tokį lygį, kad pagrindiniu iššūkiu tampa jo suvaldymas, saugojimas ir panaudojimas, tuo tikslu kuriami specialūs skaitmeninės priežiūros centrai. Lietuvai šios problemos taip pat tampa aktualios, tik ji turi pranašumą – kokį, apie tai sužinosite skaitydami dr. Kristinos Bartkienės, Kauno apskrities viešosios bibliotekos metodininkės, straipsnį. Ko Lietuva galėtų pasimokyti iš Kataro, Jungtinės Karalystės ar Nyderlandų? Beje, ar žinojote, kad mokymosi procese nuotoliniai kursai dažnai neduoda norimų rezultatų? Taigi kokie mokymosi metodai veiksmingesni? Atsakymus rasite minėtoje žurnalo publikacijoje.

Jau nieko nestebina mokymosi visą gyvenimą programos. O kokią naudą suaugęs žmogus galėtų patirti mažiesiems skaitydamas Metų knyga vaikams (2016 m.) išrinktą rašytojo Selemono Paltanavičiaus pasaką „Maži ežiuko sapnai“? Visokeriopą! Tuo tiki Vaiva Markevičiūtė: be tiesioginės naudos (jaukios istorijos skaitymo mažyliams), skaitytojas dalyvaus savotiškame gerumo, rūpinimosi savo artimu seanse, mėgausis vaizdinga pasakojimo kalba, o gal net sužinos ką nors nauja apie miško gyventojus, nes gamtininkas S. Paltanavičius nemeluoja... 

Dar vienas rašytojas, kurį skirtingais laikotarpiais buvo galima vadinti tiek bibliotekininku, tiek knygų apie gamtą, tiek knygų vaikams autoriumi ir kurio 90-mečio minėjimo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vakarą pristato Jūratė Bičkauskienė, prisimenamas žurnale. Apie minėtą kūrėją rašantis dr. Kęstutis Urba sako, kad į vaikų literatūros tinklus jis pakliuvo iškart, vos pradėjęs leisti knygas. Tai – populiariosios „Žydrųjų jungų“ knygos autorius. O jei dar ir šios užuominos nepakanka, kas tapo žurnalo rubrikos „Sukaktys“ pagrindiniu veikėju, teks atsiversti „Tarp knygų“ 4-ąjį numerį.

Neužmiršome šio anonso pradžioje duoto pažado, kad numeryje ras, ką skaityti, „ir dailės, ir istorijos, ir sukakčių mėgėjai“. Dr. Kęstutis Šapoka pristato brandžiausią Francisco Goyos ofortų ciklą. O kodėl dabar? Didelė dalis balandžio mėnesį į Nacionalinę biblioteką užsukusių lankytojų skubėjo pažvelgti į garsiąją faksimilę. Kas ji? Centrinio valstybės knygyno – Nacionalinės bibliotekos pirmtako – kūrimo aplinkybes primena Irmina Abramovienė ir Kęstutis Raškauskas. Kaip tai vyko? Visi atsakymai – naujajame „Tarp knygų“ numeryje.


Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos paštas skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (be pašto paslaugų).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos Leidybos skyrių adresu Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius, arba tel. (8 5) 263 9111 ar el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Viršeliuose (foto)

Pirmame: Tarptautinės vaikų knygos dienos proga skelbiamos 2016 m. lietuvių autorių ir verstinės vaikų knygos laureatės.

Ketvirtame: 2017-ieji Lietuvoje – Tautinio kostiumo metai. Šiame numeryje – zanavykės iš Sintautų (Šakių r.) apylinkių tautinio kostiumo pavyzdys. Piešinio autorius tapytojas, tekstilės dailininkas Antanas Tamošaitis (1906–2005). Publikuota leidinyje (išėjo 8 kn.) „Sodžiaus menas“; 7 ir 8 tomai – „Lietuvių moterų tautiniai drabužiai“. Iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondų.