Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 29 d.

Grįžkime į rudenį su muzika ir menais

Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius ir šį spalį neleis jums pasiduoti ramiam rudeniniam tinguliui, bet kvies kilti nuo minkštasuolio, atsidusti ir ryžtingai žengti į Nacionalinę biblioteką pasisemti naujų žinių, prisiminti senas tiesas, domėtis, smalsauti ar tiesiog užsimiršus panirti į muzikos gelmes. Jūsų čia ir vėl lauks edukacinių renginių ciklas, tad tikrai rasite, kuo sužvarbusią širdį atgaivinti. Organizatoriai tik maloniai ragina į šiuos renginius registruotis iš anksto. Susipažinkime su šį spalį siūloma edukacine programa.


Spalio 2 d. – edukacinė programa „Televizijos samprata“

Renginyje bus pristatyta televizijos samprata, istorija, struktūra, bus pasakojama apie televizijos žurnalistiką ir režisūrą. Sužinosite, kada ir kokiuose rašytiniuose šaltiniuose kilo matymo per atstumą idėja, kas sieja „stebuklingąjį veidrodėlį“ ir televiziją, kaip kito informacijos perdavimas nuo „ausies kultūros“ iki šių dienų. Išgirsite apie pirmuosius televizijos išradėjus ir įvairius bandymus užfiksuoti vaizdą, o netikėtumu taps tikras Kalėdų naktį įvykęs stebuklas, lėmęs tolesnę televizijos raidą. Susipažinsite, kaip filmuojami siužetai, rengiamos laidos, kada atsirado reklama ir kokių profesijų atstovai dirba televizijoje. Susitikimą pagyvins tikros „užkadrinės“ istorijos. Pageidaujantys galės išbandyti reporterio ar laidos vedėjo vaidmenį.

Į šį renginį galima atsinešti savo vaizdo kameras ar išmaniuosius (filmuojančius) telefonus, nešiojamuosius kompiuterius.


Spalio 3 d. – edukacinė programa „Muzikos kūrinių plagijavimas: bausti ar pasigailėti?“

Panorus išklausyti visą pasaulyje sukurtą muziką tam nepakaktų vieno gyvenimo, o naujų melodijų skaičius kasdien vis auga, tačiau neretai mus aplanko mintis, kad išgirsta nauja daina jau yra girdėta. Galbūt tai – sutapimas, o gal aptikome muzikinio motyvo vagystę?

Edukacinėje programoje aptarsime plagiato ir intelektinės nuosavybės sampratą, apžvelgsime muzikos ir autorių teisių istorinę raidą plagijavimo kontekste. Išmoksime atpažinti plagiatą ir įvertinti jo ribas. Klausysimės kūrinių, juos analizuosime ir diskutuosime. Taip pat diskusijoje dalinsimės idėjomis, kaip sukurti saugų, nuo intelektinės vagystės apsaugotą pasaulį tiek muzikos mėgėjams, tiek kūrėjams.


Spalio 4 d. – edukacinė programa „Roko muzika: istorija ir perspektyvos“

Daugiau kaip 50 metų gyvuojanti roko muzika turi didelę įtaką viso pasaulio kultūrai ir dažniausiai yra siejama su pirmaisiais jaunimo kūrybiniais bandymais tiek muzikos, tiek poezijos srityse. Paviršutiniška orientacija populiarioje muzikoje dažniausiai lemia naivią jaunųjų kūrėjų saviraišką, o platesnis, išsamesnis, įvairiapusiškas roko muzikos pažinimas padeda šią problemą išspręsti.

Renginyje susipažinsime su roko muzikos ištakomis ir raida, drauge apžvelgsime roko stilius ir raidos kryptis, sąsajas su kitais muzikos žanrais, vizualiniais menais ir literatūra. Taip pat aptarsime populiariosios muzikos leidybą pasaulyje ir Lietuvoje, grosime plokšteles iš Nacionalinės bibliotekos fondų.


Spalio 26 d. – edukacinė programa „Garso įrašų istorija“

Šios edukacinės programos dalyviai įgis žinių apie garso įrašymo proceso išradimą ir skirtingus įrašymo būdus. Pristatysime garso įrašymo istoriją nuo pirmųjų bandymų užfiksuoti garsą iki mūsų dienų, papasakosime apie garsius XIX a. pab. – XX a. pr. išradėjus: Charlesą Crosą, Thomasą Edisoną, Alexanderį Grahamą Bellą, Emilį Berlinerį ir kt. Taip pat aptarsime įvairius garso įrašymo prietaisus (fonoautografą, fonografą, grafofoną, gramofoną, patefoną, pianolą, magnetofoną ir kt.) ir laikmenas (cilindrus, plokšteles, ritinėlius, juostas ir kt.).


Spalio 30 d. – edukacinė programa „Mikrofonų specifikacija įrašuose“

Ar kada susimastėte, kaip veikia mikrofonas ir kodėl būtent toje vietoje jis pastatytas? Kodėl vienas mikrofonas yra vos įžiūrimas, o kitas vos ne kumščio dydžio. Kada, kur ir kodėl jis buvo išrastas? Kodėl taip svarbu parinkti tinkamą mikrofoną ir individualiai jį pritaikyti įvairiose situacijose? Kodėl vienas mikrofonas tinka balsui, bet netinka instrumentui? Kodėl vienas mikrofonas yra dinaminis, o kitas kondensatorinis?

Renginyje ne tik išgirsite atsakymus į šiuos klausimus, bet ir galėsite pažiūrėti į mikrofono vidų, praktiškai išbandyti jo galimybes.


Trumpai apie renginius

  • Spalio 2 d. 13–14:30 val. „Televizijos samprata“ (Kino salė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8677.
  • Spalio 3 d. 14–15:30 val. „Muzikos kūrinių plagijavimas: bausti ar pasigailėti?“ (Kino salė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8677.
  • Spalio 4 d. 13–14 val. „Roko muzika: istorija ir perspektyvos“ (Muzikavimo erdvė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8695.
  • Spalio 26 d. 10–11:30 val. „Garso įrašų istorija“ (Meno erdvė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 16 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8695.
  • Spalio 30 d. 13–14 val. „Mikrofonų specifikacija įrašuose“ (Garso įrašų studija, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. tel. 8 5 239 8695.